DR MARIĆ UPOZORAVA: Visoke temperature OPASNO utiču na PSIHU, evo o čemu treba da vodite računa!

Autor: Republika

Lifestyle

25.06.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperature od 40 stepeni Celzijusa u hladu i vrelina koja prži sa asfalta izazivaju ne samo poteškoće sa disanjem i prekomerno znojenje,već i nervozu i kod oni najzdravijih i najstabilnijih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ovako velike vrućine utiču i na našu psihu, kao što utiču na naše srce i ceo organizam - kaže psihijatar prof. dr Jovan Marić.

On ističe da visoke temeparature vazduha uz veliku vlažnost utiču na pojačano lučenja pojedinih hormona koji uzrokuju naglašenu nervozu i kod zdravih, a naročito kod bolesnih ljudi.

- Pojačano lučenje hormona, među kojima su serotonin i testosteron, izaziva nervozu i anksioznost i kod ljudi koji su psihički potpuno zdravi. Postajemo agresivniji i imamo manje strpljenja, svadljiviji smo - objašnjava profesor Marić kakve su reakcije na veliku vrućinu.

Psihijatar ističe da je ovo vreme posebno "teško" za pacijente sa psihijatrijskim bolestima.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Duševni bolesnici su leti inače napetiji i anksiozniji i imaju pravo da budu takvi. Ali bi trebalo povesti računa, jer toplo vreme kod njih posebno podstiče agresivnost. U toj situaciji skloniji su nasilju, pa je zato leto period u kome se broj samoubistava i ubistava povećava - kaže prof. Marić.

Marić kaže da bi svi oni koji imaju u porodici psihijatrijskog pacijenta, u ovim vrelim danima posebno trebalo da obrate pažnju na njega.

Ukoliko imate nekoga u porodici ili u okruženju ko pati od nekog psihičkog poremećaja, trebalo bi posebno da obratite pažnju kako se ponaša, da li je depresivniji ili agresivniji ovih dana. U ovako vrelim danima sklonost ka suicidu može da bude naglašena - kaže profesor.

On savetuje da niko bez preke potrebe ne izlazi napolje između 10 i 17 sati dok traju velike vrućine, da se provodi vreme u umereno rashlađenim prostorijama i da se uzima što više tečnosti, da se nosi lagana pamučna garderoba i da se izbegavaju velike gužve koje stvaraju dodatnu nervozu kod ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading