MOĆNI ČAJ POMAŽE AKO VAS MUČE PRITISAK ILI BUBREZI! Jeftin je i sprema se lako!

Autor: Republika

Lifestyle

19.06.2021

16:30

Ječam, kao i mnoge druge žitarice, blagotvorno deluje na organizam. Spremite ga ovako!

pixabay.com

Ječam spada u jeftine i lako dostupne žitarice koja se vekovima koriste u ishrani, a mnogi ne znaju da se od ječma može napraviti i čaj koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje.

Ovaj čaj, neki ga nazivaju i ječmena voda, pravi se jednostavno, samo se pečeni ječam prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji pet do deset minuta i potom pije, hladan ili topao.

U Japanu ga često koriste leti kao osvežavajuće piće, i serviraju ga hladnog, dok ćete u Koreji često ovo piće leti zateći na stolu umesto vode. Tradicionalno se pravi ili od već pečenog ječma, ili od ječma koji kupite u prodavnici a potom sami malo zapečete, da dobije boju. Ječam se nakon pripreme čaja baca.

pixabay.com

Čaj od ječma sadrži antioksidante kao što su kvercetin, hlorogene i vanilične kiseline, koje štite ćelije od upalnih procesa. Pomaže ako imate problem sa visokim pritiskom, i podržava zdravlje srca i mozga. U tragovima sadrži melatonin pa se povremeno pije i pred spavanje, mada ne sadrži dovoljno melatonina da bi se smatrao "pravim" suplementom za nesanicu.

Čaj od ječma je i diuretik te pomaže da se iz bubrega izbace toksini, što je korisno ako imate pesak u bubregu ili infekciju urinarnog trakta. Ne sadrži kofein pa vas neće razbuditi kada to nije potrebno.

Ponekad se u azijskim kulturama pije kao dodatak ishrani kod tegoba kao što su premor, upale ili dijareja.

Ako spremite čaj od ječma, biće pomalo gorak pa mu dodajte med da biste ga zasladili. Pročitajte i koji napitak čisti jetru!

 

Komentari (0)

Loading