NAMIRNICA LEKOVITIJA OD PROPOLISA I MEDA! Puca od vitamina a ovako se uzima!

Autor:

Lifestyle

18.06.2021

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo ljudi zna da postoji pčelinji proizvod koji je lekovitiji i zdraviji i od polena, meda i propolisa. Reč je o pergi.

RepublikaFoto: Promo

Perga je najkvalitetnija je materija koju možete dobiti iz košnice, jer predstavlja "obrok koji pčela pravi za sebe". Naime, pčela ne konzumira polen svež već njegove granule skladišti u prazna okna saća i meša ih sa svojim digestivnim enzimima, nektarom i voskom. Nakon tri meseca fermentacije, nastaje perga. 

U poređenju sa polenom, ovaj pčelinji proizvod ima neuporedivo veću lekovitu moć, i daleko veće količine hranljivih materija kao što su vitamini A, B, C, E, K, enzimi, minerali (kalijum, cink, magnezijum, kalcijum, gvožđe, selen…), aminokiselina (koje se zahvaljujući procesu fermentacije izuzetno lako resorbuju u organizmu), kvercetina, proteina, nezasićeniih masnih kiselina...

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Perga

Šta je perga i za šta je dobra, objasnila je magistar farmacije Hristina Lazarević u emisiji "RTS ordinacija":

"Perga je pčelinji proizvod, a radi se o fermetisanom polenu. Polen pčele oblažu svojim enzimima i to stoji 21 dan u košnici. Nakon toga dobija se perga. Bolja je nego običan polen, odlična za imunitet i nervni sistem, čuva nervne završetke i posebno se savetuje dijabetičarima", objašnjava Hristina Lazarević i dodaje da iako je perga proizvod od meda, mogu da ga koriste dijabetičari. 

Da bi perga ispoljila svoja lekovita svojstva, veoma je važno da se pravilno konzumira. Kako se koristi?

"Uzme se granulica perge i otapa se u ustima, polako. Što je duže u ustima to će se više lekovitih sastojaka iz perge iskoristiti. Pergu mogu svi da koriste, optimalna dnevna doza za odraslog čoveka je otprilike 2 g, to je otprilike 16 granula. Za decu preko tri godine preporučena doza je 1 g, odnosno 8 granula. Koristi se 20 dana, pa se napravi pauza 10-ak dana, pa ponovo može da se nastavi sa upotrebom", objasnila je Hristina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading