(FOTO) DREVNA VEŽBA KOJA LEČI: Koristite ove položaje prstiju i OTKLONIĆETE svaku BOL!

Autor: Republika

Lifestyle

16.06.2021

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mudra predstavlja poseban položaj prstiju i ruku koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i zarastanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Govorimo o nizu simbola ili položaja koji služe za obnavljanje telesne energije i postizanje optimalnog zdravlja. Nalazimo ga u različitim verskim praksama poput budizma i hinduizma i zemljama sa bogatom kulturnom tradicijom, poput Indije, Japana, Kine, Tibeta i Indonezije, kao i u egipatskoj kulturi i hrišćanstvu.

Reč mudra prevedena je sa sanskrta kao dar radosti (blato - radost i ra - poklon). Mudra na sanskrtu znači i "veza“ i "protok“, što znači slobodan protok energije neophodan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje.

Mudra - jezik mudrosti

Na mudre možemo gledati kao na tihi jezik - geste kojima je cilj omogućiti slobodan protok energije kroz telesne energetske kanale. Tokom izvođenja određene mudre, mozak prima jedinstvenu poruku kroz nervne završetke u prstima i zatim deluje u skladu s njom. Na taj način telo komunicira sa umom kako bi uspostavilo prirodnu ravnotežu. Iz tog razloga, mudrama se pripisuju brojna terapijska i lekovita svojstva. Pomoću ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, povećati koncentraciju, efikasno se osloboditi fizičkih ili mentalnih bolova, ali mnogo više od toga. Naime, izvođenje određenih gesta može u velikoj meri pomoći u lečenju mnogih bolesti.

RepublikaFoto: pexels.com

Isceliteljska snaga mudrih

Brojna svedočenja o blagotvornom delovanju mudri na zdravlje često se pripisuju placebo efektu, ali to nije tačno. Jedno istraživanje vezano za funkciju mozga, čiji su rezultati objavljeni u izdanju časopisa Američke akademije nauka u novembru 2009. godine, otkrilo je da se tokom izvođenja određenih mudri aktiviraju određeni centri u mozgu.

Shodno tome, mnogi skeptici koji su probali ovaj sistem, a da nisu ni verovali u njegovu efikasnost, na kraju su ustanovili suprotno. Izuzev povreda i bolesti koje zahtevaju operaciju, mudre mogu da leče većinu poznatih bolesti. Kako izvoditi mudre? Možete mudro raditi sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde i kad god to okolnosti dozvoljavaju, na primer, čak i dok gledate televiziju, čak i u društvu, na plaži ili u šetnji. Ležeći položaj je posebno povoljan za ljude koji zbog bolesti ili operacije ne mogu da ustanu iz kreveta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ipak, opuštanje u miru i tišini samo po sebi uveliko doprinosi oporavku i zaceljenju, pa kad god možete, sedite u udobnom položaju ili zauzmite neki od položaja za meditaciju i izvodite odabranu mudru rukama naslonjenim na butine. Ne morate snažno pritiskati prste - lagan dodir biće dovoljan. Radite mudro sa obe ruke istovremeno. U zavisnosti od bolesti ili bolesti, provedite 3 do 45 minuta u ovom položaju. Kada radite sa mudrama, savetuje se oslanjanje na unutrašnji osećaj. Ponekad će vam biti dovoljno samo nekoliko minuta da osetite poboljšanje, ponekad ćete morati biti uporniji. Generalno, kao i kod svake druge terapije, blage i prolazne bolesti zahtevaju kraće svakodnevno lečenje, za razliku od težih poremećaja i bolesti, koje treba svakodnevno lečiti ukupno 45 minuta.

U zavisnosti od bolesti, poboljšanje ili zarastanje će se dogoditi u roku od nedelju do mesec dana. Najbolji rezultati postižu se jednim nastupom od 45 minuta, ali ako za to nemate vremena ili strpljenja, možete pametno raditi 5, 10 ili 15 minuta, nekoliko puta dnevno, u ukupnom trajanju od 45 minuta. Ako želite, možete ih raditi duže, što će ubrzati rezultat, osim ako uputstva ne naznače da se troše najviše 45 minuta dnevno. Ako želite ili trebate, tokom dana možete izvoditi i nekoliko različitih mudri.

RepublikaFoto: Republika

Apana mudra

Izuzetno je koristan za čišćenje tela od nakupljenih toksina. Takođe čisti mokraćne kanale, uklanja zatvor i nadimanje, a efikasan je kod svih infekcija.

RepublikaFoto: Republika

Apana Vaiu mudra

Takozvana "spasiteljica života“, ova mudra u velikoj meri pomaže kod srčanih bolesti i može bukvalno da spasi živote ili da u velikoj meri umanji posledice srčanog udara. Uopšte, povećava vitalnost, opušta mišiće i efikasno uklanja bol.

RepublikaFoto: Republika

Vata Karak mudra

Ima reputaciju mudre koja brzo obnavlja izgubljenu energiju, podmlađuje, jača imunitet, pomaže u smirivanju stresa i nervoze, nedostatka entuzijazma, poremećaja spavanja i zaborava. Korisna je u lečenju visokog krvnog pritiska i ateroskleroze, problema sa cirkulacijom i zapaljenskih procesa, gojaznosti, bolesti želuca i creva, kao i bolnih menstruacija, poteškoća sa mokrenjem ili sagorevanjem prilikom mokrenja.

RepublikaFoto: Republika

Prithvi mudra

Pored efikasnog uklanjanja hroničnog umora, ova mudra ubrzava zarastanje kostiju i pomaže kod osteoporoze, artritisa i atrofije mišića, posebno u lečenju paralize, lečenju čireva i neplodnosti i impotencije.

RepublikaFoto: Republika

Gian mudra

Ova mudra generalno jača um, izaziva pozitivne emocije i dovodi do prosvetljenja. Veoma je efikasna u lečenju mnogih poremećaja nervnog sistema. Pomaže kod cerebralne paralize, neuritisa, neuropatije, Alchajmerove bolesti, multiple skleroze i svih vrsta paralize, a pokazao se korisnim u lečenju dijabetesa, prenosi atma.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading