ČUVAJTE SE! Regionom hara nova bolest!

Autor: Republika

Lifestyle

16.06.2021

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj je zabeleženo više desetina slučajeva zaraze mišjom groznicom.

RepublikaFoto: youtube.com/Inside Edition
Ilustracija

Slučajevi zaraze zabeleženi su u Gorskom kotaru, ali i u okolici Karlovca, Zagreba te u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Tim povodom RTL je razgovarao s Zoranom Barušićem, zamenikom načelnika zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

Kako izbeći zarazu?

Kada govorimo o ovoj groznici, treba paziti prilikom boravka u prirodi. Virus se ne prenosi s čoveka na čoveka, ali simptomi mogu biti ozbiljni.

Ovaj broj zaraženih koji vidimo - je li to nešto što je uobičajeno?

Mi znamo za situacije koje variraju od godine do godine, imamo mišje godine kada je najezda glodara povećana i tih godina je bio povećan broj obolelih. Ne mogu reći je li to ova godina, ali činjenica je da je u ovom trenutku povećan broj obolelih od ove bolesti koja može biti teška.

Koji su saveti, kako se paziti?

Boravak u prirodi uz sve pogodnosti ima i opasnosti - ako govorimo o ovoj groznici, treba pripaziti na hranu, da je to adekvatno sačuvano, paziti na otpatke, ne preporučuje se ležanje na travi... Poseban oprez treba obratiti na stare prostore i čišćenje istih gde je veća količina prašina i koncentracija aerosola ključnog za nastanak bolesti.

Posledice su opasne - bubrezi mogu stradati...

Bolest može imati kliničke karakteristike, može od neprepoznate bolesti doći do niza infektivnih bolesti, zahvatiti mnoge funkcije u telu, najčešće one bubrežne koje onda zahtevaju hemodijalizu, ali promene se mogu javiti na bilo kom organu. 

Glavni put prenosa je vazduh, odnosno inhalacija zaraženim aeoroslom koji ima izlučevine glodara -  ali i putem konzumiranja kontaminirane hrane i pića. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading