JAVLJA SE I BEZ RANIJIH TEGOBA: Šta je HELLP sindrom, od kojeg je patila preminula porodilja (27) iz Niša?

Autor:

Lifestyle

29.04.2021

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu jutros je preminula porodilja M.P. (27) koja je na svet donela zdravu devojčicu Milicu, uprkos tome što je bila zaražena korona virusom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

 Prema rečima Radmila Jankovića, direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde je obavljen porođaj, kod trudnice je došlo do HELLP sindroma, što je jedno od mnogobrojnih opasnih stanja u trudnoći. 

Ovo je skraćeni naziv od početnih reči koje označa hemolizu, povišene vrednosti enzima jetre i smanjen broj tromobocita. Inače ovi problemi su povezani sa krvarenjem, funkcijom jetre i krvnim pritiskom - kako kod majke, tako i kod nerođene dece, piše Telegraf.

Uzroci bolesti za sada nisu poznati, ali sve ukazuje na to da se radi o mikrovaskularnom poremećaju, na nivou kapilara uz upletenost trombocita.

Bolest se često izjednačavala sa preeklampsijom, i zato je još uvek teško uspostaviti dijagnozu.

Kod koga se javlja bolest?

HELLP sindrom je učestaliji kod žena koje su i ranije imale problema sa krvnim pritiskom, ali je moguća pojava i bez ikakvih prethodnih tegoba.

Najčešće se javlja posle 25 godina starosti, kod višerotki, i žena koje su imala problema u prethodnim trudnoćama. Bolest nije česta, a na hiljadu slučajeva, kod tri porodilje se ispolji ovaj problem.

Kada je reč o simptomima, najčešći su bolovi u gornjem delu stomaka, glavobolje, mučnina, povraćanje, osećaj zamora. Uz to često je i oticanje na glavi i rukama. Vrlo retko se javlja i krvarenje desni, a bolest ume da bude veoma teška, nažalost može se završiti i smrtnim ishodom.

Ipak, treba imati u vidu da navedeni simptomi nisu isključivo karakteristični za ovaj sindrom. Mnoge trudnice imaju iste ili slične simptome pri kraju trudnoće, stoga stručnjaci preporučuju kontrolisanje krvne slike, a posebno u slučaju povišenog pritiska. Za sada, vrednosti trombocita imaju najveći dijagnostički značaj.

Sumnja se da je i prošle godine trudnica preminula od istog sindroma

RepublikaFoto: Dragana Savić - privatna arhiva
Boris i Dragana Savić

Ovo nije prvi slučaj porodilje, za koju se sumnja da je preminula od istog sindorma. Prošle godine, Nišlijka Dragana Savić (34) izgubila je bitku za život 24. avgusta, ubrzo nakon što se porodila.

Obdukcioni nalaz Zavoda za sudsku medicinu koji je trebalo da odgovori šta je uzrok smrti Nišlijke nije rešio misteriju, jer je potvrdio navode njenih najbližih da je bila potpuno zdrava.

Nalaz na koji se čekalo mesec dana, je sa niške Klinike za ginekologiju preuzeo njen suprug Boris, kojeg je mnogo pogodilo to što iz njega nije saznao ništa.

- U nalazu piše samo šta su radili tokom obdukcije, stanje organa i to da joj je srce stalo. Nisam medicinski obrazovan, ali sam očekivao da će Zavod za sudsku medicinu ustanoviti šta je uzrok smrti. Doktor Bojan Lukić, od koga sam dobio nalaz kazao mi je da joj nije bilo spasa... Rekao je da joj je krv tekla kao iz slavine, ali mi nije objasnio otkud toliko krvarenje odjednom. Svi ovi nalazi, pa i obdukcija pokazuju da je bila zdrava - rekao je tada ožalošćeni suprug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading