TRZATE SE U SNU? Doktorka OBJASNILA u kom slučaju to može biti OZBILJAN znak za UZBUNU!

Autor:

Lifestyle

29.04.2021

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina nas pomera se tokom sna, ali postoje i oni među nama koji kao da trče maraton u krevetu, o čemu mogu da posvedoče naši partneri koji nam stalno prebacuju da smo ih "šutirali" ili gurkali tokom noći.

RepublikaFoto: Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash
Foto: Ilustracija

Da li su pomeranje, prevrtanje ili pokreti rukama i nogama normalni u snu? Evo šta kaže kiropraktičarka.

- Prosečna osoba pomeri se 40 do 50 puta tokom jedne noći. Kada smo neispavani, pomeraćemo se manje, ali pod normalnim okolnostima, u fazi lakog i REM sna, pokreti su izraženiji - rekla je dr Stejsi Stivenson, prenosi Mondo.

Postoje vrste pokreta tokom noći koje nas mogu i zabrinuti. Među njima su poremećaj periodičnog pokretanja udova i sindrom "nemirnih" nogu. Obično se povezuju sa unosom previše kofeina, stresom, depresijom, bolestima srca, pa čak i posstraumatskim stresom ili apneom.

- Znamo da su ti poremećaji, a ne pokreti koje izazivaju, povezani sa snom lošijeg kvaliteta. Ako se osećate odmorno i naspavano tokom dana, verovatno nemate razloga za brigu - rekla je dr Stivenson.

Međutim, ako se stalno osećate umorno i spremni ste da zadremate i tokom obavljanja normalnih svakodnevnih aktivnosti, to može biti indikator da vam je ciklus spavanja poremećen i da bi trebalo da konsultujete stručnjaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading