DETALJNO PREGLEDAJTE LICE, MOŽDA STE U OPASNOSTI: Ukoliko uočite OVE promene na koži, HITNO proverite HOLESTEROL!

Autor:

Lifestyle

29.04.2021

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Svi znaju da holesterol može biti dobar i loš, a sada je otkriveno i koji simptom ukazuje da im je nivo povišen.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekar Georgi Sapego upozorio je na opasnost od visokog nivoa holesterola u krvi, a otkrio je i koji simptomi ukazuju na ovo stanje.

- Loš holesterol pokreće aterosklerozu, koja oštećuje arterije u mozgu, srcu, crevima ili nogama. Svi ovi delovi tela mogu biti ozbiljno pogođeni. A dobar holesterol, naprotiv, sprečava razvoj ateroskleroze - kaže Sapego, prenosi Mondo.

On je primetio i da je bez analize krvi vrlo teško uočiti odstupanja u nivou "lošeg" holesterola, jer problem postaje uočljiv tek kada su arterije ozbiljno pogođene aterosklerozom. Simptomi mogu da uključuju, na primer, jake bolove u grudima i nogama, otežano disanje i iznenadnu slabost.

Ipak, postoji jedan spoljni znak povećanog holesterola, koji je karakterističan, pre svega, za starije ljude.

- Ovo je ksantelazma: ispod kože kapaka pojavljuju se masne žućkaste naslage. To nisu mikroskopske tačke, već jasno vidljiva mesta, slična kapljicama. U polovini slučajeva, ksantelazma ukazuje na visok nivo holesterola u krvi - rekao je lekar.

Ako su roditelji primetili nešto slično kod deteta, potrebno je hitno da ga ispita na nasledne poremećaje metabolizma holesterola, zaključio je Sapego.

Komentari (0)

Loading