DR DUNJIĆ OTKRIO 3 NAJVEĆE GREŠKE koje pravimo sa vitaminom D i kako poništavamo njegovo dejstvo

Autor:

Lifestyle

06.04.2021

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vitamin D je važan za imunitet a stvar koju radimo svakog dana poništava njegovo dejstvo!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Slobodan Dunjić

Lekar integrativne medicine dr Slobodan Dunjić rekao je na Televiziji K1 da postoje ogromne greške kada je vitamin D u pitanju, bilo da ga unosimo prirodno ili u obliku suplementa.

Lekar je rekao da je vitamin D tema kojom se bavi "duže od 20 godina", i da ga najpre ne bi trebalo uzimati "napamet", a onda otkrio koje su tri velike greške.

- Najpre se uradi laboratorijski nalaz, ni previše vitamina nije zdravo. Jedna studija sa velikim dozama vitamina D, pokazala je da može da izazove i najstrašnije posledice. Oko 1.200 IJ dnevno, toga bi se trebalo pridržavati, ne više od toga. I pre kovida, iscrpljeni organizmi potroše sve svoje rezerve, dobijemo upalu pluća. Tokom zime se icrpimo, mart i april budu krizni meseci za naše zdravlje. Obavezno pre suplementa moramo uraditi analize da vidimo koliko nam treba - rekao je on.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sunčanje je najbitniji način da sintetišemo vitamin D

Ako vitamin želimo da sintetišemo prirodno, neophodno je da boravimo na suncu oko 15 minuta prepodne i još 15 popodne, ali nakon toga možemo napraviti grešku koja će taj trud učiniti uzaludnim!

- Sunčanje je najbitniji način da sintetišemo vitamin D, ali navešću primer mog najtežeg pacijenta, bio je pomorac. Imao je strašan deficit vitamina D, a bio je na suncu po ceo dan. Utvrdili smo da se tuširao tri do pet puta dnevno - rekao je on i objasnio: 

Da bi vitamin prešao iz kože u jetru, treba nam 48 do 72 sata. Ako se operemo sapunom ili kupkom, kao da se nismo ni sunčali. Istuširajte se vodom, bez hemije, samo kosu i intimne delove operite. I na odmoru ili moru, ne treba se tuširati dva, tri puta dnevno kompletno koristeći sredstva za higijenu - rekao je on.

Druge dve greške imaju veze s kremama sa zaštitnim faktorom, ali i popularnim kompleksima više vitamina i minerala "u jednom".

- Ne koristite preparate preko 30 zaštitnog faktora, oni blokiraju receptore za vitamin D. On vas ne štiti jače, već samo duže, bolje češće mažite manji faktor. I izbegavajte multi komplekse, dovoljno je da jedan  - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading