BESPLATNI MULTIVITAMIN KOJI MOŽETE DA NAĐETE NA LIVADI! Šolja soka od ove biljke obezbeđuje 112 odsto dnevnih potreba za vitaminom A!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

01.04.2021

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova biljka je treća namirnica po količini vitamina A, odmah nakon ribljeg ulja i goveđe jetre.

RepublikaFoto: pixabay.com

Maslačak je jedna od najlekovitijih samoniklih biljaka i jedan od najsimpatičnijih vesnika proleća.

Deca obožavaju njegove žute cvetove i od njih pletu venčiće, a kada se osuše, raduju se da oduvaju sve padobrance sa cvetića.

Odrasli bi trebalo da sakupljaju ovu biljku jer se od njenih delova mogu napraviti lekoviti melemi, sirupi, čorbe ili salate za gotovo sve bolesti, ali i za uživanje.

ELIKSIR ŽIVOTA

 

Listovi se beru u aprilu i maju, kada su sočni i nežni. Takođe u maju maslačak cveta, a od cvetova se prave džem, vino i tinkture. Podrazumeva se da ćemo biljku brati samo u sopstvenoj bašti ili na čistim proplancima i livadama, daleko od puteva, fabrika i deponija.

Ova biljka, u pogledu sadržaja vitamina i minerala, kao i drugih korisnih sastojaka, zauzima jedno od vodećih mesta među samoniklim biljkama.

Maslačak je najbogatiji izvor biljnog beta-karotena. Osim toga, maslačak je treća namirnica po količini vitamina A, odmah nakon ribljeg ulja i goveđe jetre. Šolja soka maslačka obezbeđuje 112 odsto dnevnih potreba za vitaminom A i više od 500 procenata dnevnog unosa vitamina K. Posebno je bogat vlaknima, gvožđem, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B, tijaminom i riboflavinom.

Analgetik za mačke


Cvetovi maslačka sadrže mnogo lecitina i imaju blage i delotvorne osobine za ublažavanje bolova. To ih čini sigurnim i nežnim sredstvom za mačke. Šaku cvetova maslačka prelijte šoljom ključale vode.

Ostavite da odstoji dok rastvor ne potamni, a zatim procedite i čuvajte u frižideru. Maci dajte kapi ovog lekovitog melema u slučaju bolova u stomaku ili bolova drugog porekla.

Nazivaju ga još i eliksirom života, i to ne bez razloga. Između ostalog, reguliše metabolizam, poboljšava funkciju polnih žlezda i aktivira imunitet. Cvetni pupoljci mogu se kiseliti i koristiti kao začin za živinu i divljač, ali i dodavati marinadama i melemima. Koren se kuva i dodaje salatama ili dinstanom povrću, a od njega se mogu napraviti pića slična kafi.

Obavezno ga dobro osušite jer se od njegovog praha prave mnogi narodni lekovi. Mladi listovi, koji su prepuni joda, dobro se operu u slanoj vodi, pa se od njih prave izvanredne prolećne salate. Imaju sličan ukus, a daleko su jeftiniji i lekovitiji od popularne rukole. Ako ih osušite, dobićete veoma delotvoran čaj za regulisanje šećera u krvi.

U ruskoj narodnoj medicini veoma je poštovan i popularan. Sok maslačka posebno je poznat po lekovitim svojstvima. Smatra se odličnim tonikom, koristi se i za bolesti kičme, kostiju, za povećanje snage zuba i borbu protiv paradentoze. Sok se dobija mlevenjem i ceđenjem iz svih delova biljke.

ZA VITKU LINIJU I JAKE ŽIVCE

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako u ishranu uvrstite maslačak, normalizovaćete apetit, poboljšati metabolizam, a ovaj žuti cvetić je i pravi prijatelj vitke linije.

Takođe jača živce, stimuliše i tonizira nervni sistem, bori se protiv gubitka energije, pomaže kod hroničnog umora i dobar je za kožu i zglobove.

Sok maslačka neutrališe otrov pčela i osa, a koristi se u uklanjanju bradavica. Maslačak se jedino ne preporučuje ljudima koji pate od gastritisa i čira na želucu, kao i onima koji imaju problema sa žučnim putevima i jetrom.

RUSKI NARODNI RECEPTI OD MASLAČKA

*Džem od cvetova maslačka

Sastojci:
kg cvetova maslačka
2 limuna
2 šake lišća trešnje
1,5 l vode
2 kg šećera

Priprema:
Uklonite zeleno lišće sa cvetova i dobro ga isperite. Izrendajte limun, pomešajte sa cvećem i dodajte lišće trešnje. Nalijte vodom, pa kad proključa, kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Sklonite s vatre i ostavite na hladnom mestu 24 sata. Zatim procedite, dodajte šećer i kuvajte sat vremena na laganoj vatri. Ohladite i sipajte u sterilisane tegle.

* Čaj od korena maslačka

Kašiku praha korena maslačka prelijte čašom ključale vode i ostavite da polako ključa 45 minuta. Zatim procedite. Pijte po pola čaše mlakog čaja 15 minuta pre obroka, tri puta dnevno. Ovako pripremljen čaj leči metaboličke poremećaje i pomaže kod kožnih osipa.

* Vodena tinktura od maslačka

Prelijte 10 grama sveže opranih i seckanih korena maslačka čašom ključale vode i kuvajte 20 minuta. Procedite i stavite u frižider. Pijte četvrtinu čaše tri puta dnevno. Ova tinktura ima laksativni i antispazmatični efekat, a primenjuje se i za povećanje apetita i čišćenje krvi.

* Alkoholna tinktura od maslačka

Operite koren maslačka, isecite i prelijte votkom tako što na deo korena ide pet delova votke. Držite na tamnom mestu u zatvorenoj posudi i svakodnevno protresite. Alkoholna tinktura maslačka koristi se za bolove u stomaku, venerične bolesti i odličan je losion za ekcem. Dnevna doza za oralnu primenu jeste supena kašika, i to tri puta dnevno pre obroka.

*Sok maslačka

Iscedite sok iz bilo kog dela ove biljke. Veoma je koristan kod nedostatka vitamina, anemije, stresa i nesanice, ali ga uvek koristite sveže isceđenog. Pijte po 50 mililitara soka, pola sata pre obroka dva puta dnevno.


* Čaj od cvetova maslačka

Kašiku svežeg cveća maslačka ubacite u 250 mililitara ključale vode i kuvajte na laganoj vatri pet minuta. Ohladite i procedite. Uzimajte četvrtinu čaše tri puta dnevno. Ovaj čaj je delotvoran kod reumatizma, visokog krvnog pritiska, nesanice i hemoroida.

* Maslačkovo ulje

Biće vam potreban sušeni prah korena maslačka i maslinovo ili suncokretovo ulje. Dodajte prah u biljno ulje u razmeri od jedan prema četiri. Držite na toplom dve nedelje. Maslačkovo ulje koristite i kao mast i kao obloge. Primenjuju se kod opekotina i oštećenja kože nastalih zračenjem.

* Za lečenje bradavica

Jednostavno iscedite sok iz maslačka i namažite njime bradavice. Radite to nekoliko dana dok bradavica ne pocrni i otpadne.

* Za poboljšanje laktacije

Ako ste dojilja, konzumirajte dva grama suvog mlevenog korena maslačka da biste poboljšali laktaciju. Dokazano je i diuretičko dejstvo korena maslačka, pa se preporučuje da se koristi u bilo kom obliku za bolesti urinarnog sistema.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading