JABUKOVO SIRĆE POMAŽE U MRŠAVLJENJU? Ruski doktor OBJASNIO uticaj ove namirnice na metabolizam!

Autor: stil.kurir.rs, Republika

Lifestyle

26.03.2021

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Da li jabukovo sirće zaista može da istopi salo, koliko često sme da se pije: Ruski doktor Paramonov odgovara na sva pitanja!

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Još odavno se veruje da čaša tople vode sa kašikom jabukovog sirćeta i meda, otprilike pola sata pre obroka ubrzava metabolizam, pomaže mršavljenju i generalno ima blagotvoran utucaj na zdravlje. 

Da li je ovo zaista istina? Može li sirće da pomogne da smršamo? Na ovo pitanje odgovara ruski doktor Aleksej Paramonov.

- Ako se pod "ubrzava metabolizam" misli zapravo na to da popravlja probavu i pospešuje stolicu, onda da - objasnio je gastroenterolog dr Aleksej Paramonov za ruske medije.

"Međutim, glavni aktivni sastojak ove mešavine je čaša tople vode. Ona će probuditi gastrointestinalni refleks i bez dodavanja sirćeta. Na žalost mnogih, ovaj efekat nije povezan sa kontrolom težine."

Na pitanje da li je jabukovo sirće najzdravije u odnosu na ostale vrste, gastroenterolog kaže da ni to nije potpuna istina.

- Da li je sirće nastalo kao produkt fermentacije jabuka, grožđa, bresaka ili nekog drugog voća, to nije važno. Činjenica je da je stono sirće dobijeno sintetički, hemijskim procesima, pa tako može sadržati "nečistoće". Kvalitetno sintetičko sirće po svojim biološkim svojstvima malo se razlikuje od jabukovog ili vinskog sirćeta. Dakle, najveća razlika među njima je ukus - napominje doktor.

Uvreženo je mišljenje i da ne treba unositi više od dve kašike sirćeta dnevno.

- Ovo je prilično velika doza kada je u pitanju sirće od 6 ili 9 odsto. Za mnoge ljude takva količina može da izazove pojačano lučenje želudačne kiseline, tako da je bolje ne preterivati sa sirćetom - zaključio je doktor.

Komentari (0)

Loading