Borba protiv pušenja - smanjenje štete je bolje od zabrane

Autor: Republika

Lifestyle

24.03.2021

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvuči paradoksalno, ali statistike pokazuju da sve više ljudi u svetu puši, iako se prethodnih decenija ta brojka smanjivala. Razlog tome mnogi u Americi vide u lokdaunu i stresu koji je uzrokovala pandemija, ali i u "izrazito neprijateljskom pristupu dela stručne javnosti prema manje štetnim alternativama pušenju".

RepublikaFoto: freepik
Cigarete

Tomas Braun, pisac, profesor istorije i, što je najvažnije za ovu temu, bivši pušač koji se ove loše navike posle 20 godina oslobodio zahvaljujući alternativama, u svom autorskom tekstu zalaže se za, kao je naveo, veće prihvatanje koncepta smanjenja štete.

Pozivajući se na podatke istraživanja iz nekoliko saveznih država, koji ističu da sve veći broj punoletnih pušača želi da istraži mogućnosti koje donose manje štetne alternative klasičnim cigaretama, Braun se osvrnuo na uobičajene vidove borbe sa duvanskim dimom, za koje smatra da su otišle daleko, ali ne dajući mnogo rezultata.

Zašto je značajno uzeti u obzir manje štetne alternative

U Americi su se u proteklom periodu dogodile dve ključne stvari za manje štetne alternative, koje su situaciju učinile komplikovanijom, ali su i dovele do značajnog pomaka. Prvo se čitava kategorija e-cigareta našla na “optuženičkoj klupi” zbog posledica koje su izazvale tečnosti sa crnog tržišta. Ishod je bila znatno stroža regulativa, ali i mnoštvo dezinformacija koje su pušače trajno udaljile od ove opcije. Za ove dezinformacije eksperti poput Majkla Mintona, savetnika za regulativu u duvanskoj industriji, pre svega krive senzacionalistički pristup informacijama. Primer za strateški i naučni pristup temi je Velika Britanija, čija Nacionalna zdravstvena služba ohrabruje pušače da se prebace na vejping, omogućavajući im čak da e-cigarete kupuju u zdravstvenim ustanovama. Kako tardicionalne terapije za ostavljanje pušenja imaju uspešnost ispod 10%, eksperti u Britaniji su u vejpingu videli novu priliku, jer istraživanja pokazuju da vejperi imaju dva puta veću šansu da se odviknu od svoje loše navike nego uživaoci tradicionalnih cigareta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Strože regulative u Americi nametnule su to da duvanske alternative moraju biti proverene, odobrene i zasnovane na naučnim dokazima. Da bi uopšte mogle da se nađu na tržištu, moraju proći niz odobrenja najvišeg regulatornog tela Američke agencije za hranu i lekove (FDA). Da nije u pitanju nemoguća misija, potvrđuje uređaj IQOS koji zagreva duvan, a koji je FDA kategorisala kao "duvanski proizvod modifikovanog rizika".

To znači da je na osnovu podnetih dokumenata zasnovanih na nauci, potvrđeno da je njegovim korišćenjem izloženost štetnim materijama značajno smanjena u odnosu na cigarete. Pre svega, zahvaljujući tome što ne sagoreva duvan, ovaj uređaj ne emituje duvanski dim koji je glavni uzročnih bolesti u vezi sa pušenjem, ali ne emituje ni druga opasna jedinjenja kao što su ugljen monoksid ili katran. 

Retorika i činjenice

Kada se govori o manje štetnim alternativama u odnosu na cigarete, brojni eksperti jedinstveni su u stavu da pušači moraju da budu informisani na pravi način, uz proverene činjenice i argumente. Svakako, najbolja opcija iza koje svi stoje, jeste da se u potpunosti prestane s pušenjem. Ipak, za one koji se loše navike ne odriču ključno pitanje je da li je potpuna izloženost bolja od smanjenja štete i zašto? Krajem prošle godine čuvena Mejo klinika je objavila da anti-pušačke snage treba da se  preusmere na smanjenje štete, umesto na dosadašnje zabrane. I Nacionalna akademija za nauku i medicinu (SAD) je objavila da se prelaskom na proverene alternative odraslim pušačima otvara mogućnost da smanje razvoj bolesti povezanih s pušenjem. Nakon brojnih navedenih primera i studija, Braun svoj blog zaključuje bez uvijanja da “napadati vejping i druge alternative, znači stati u odbranu pušenja“.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading