KAFA ILI ČAJ? Naučnici odgovorili ŠTA JE BOLJE PITI UJUTRU

Autor:

Lifestyle

22.03.2021

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kafa i čaj su dva najčešća napitka za koja se odlučujemo ujutru. Neko započinje dan uz omiljenu kafu, a neko uz šolju čaja. Međutim, da li ste se nekad pitali koja opcija ima više benefita?

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Foto: Ilustracija

Naučnici su se pozabavili benefitima koje pružaju oba napitka i dali malu prednost kafi.

1. Kafa će vam pomoći za jutarnje vežbanje

Ako volite da vežbate odmah po buđenju, kafa je idealan izbor za jutarnji energetski udar. Uzimajući u obzir činjenicu da kafa sadrži veću količinu kofeina nego čaj, ona može poboljšati vaše fizičke performanse i smanjiti umor od vežbanja.

2. Kafa je dobra za koncentraciju

Da li treba da se koncentrišete dok učite za ispit ili učestvujete u aktivnosti koja zahteva fokus? U ovom slučaju kafa je bolji izbor. Budući da sadrži veću količinu kofeina, to će vam pomoći da postanete budni i obavljate aktivnosti tokom noćnih sati, na primer.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

3. Kafa bolje podstiče kognitivne procese

Čaj je piće koje sadrži kofein i L-teanin koji će vam pomoći da se opustite, jer kofein komunicira sa adenozinskim receptorima u našem mozgu i smanjuje osećaj umora.

Uzimajući u obzir da se veće koncentracije kofeina u krvi mogu pojaviti samo 15 minuta nakon što ga popijete, postaje jasno zašto je kafa jedno piće koje daje trenutnu energiju.

4. Kafa može da pomogne u gubitku kilograma

Postoje studije koje sugerišu da je konzumacija kafe povezana sa nižim nivoom masti. Studije izvedene na životinjama pokazale su zadovoljavajući rezultat. Još jedno zanimljivo istraživanje ukazuje da je hlorogena kiselina moćna supstanca za smanjenje telesne težine, što potvrđuje da je kafa dobar izbor za one koji žele vitku figuru.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

5. Kafa može da smanji šansu za razvoj dijabetesa

Studije su pokazale da kofein može da smanji šansu za razvoj dijabetesa. Samo 3 šolje kafe dnevno dovešće do smanjenja rizika od 42%. Ali, nemojte računati da je ispijanje kafe dovoljno da biste zaštitili organizam od ove bolesti; neophodno je da se, uz ispijanje kafe, pridržavate zdravog stila života, piše Telegraf.

Komentari (0)

Loading