MUČI VAS SVRAB, PECKANJE I POJAČAN SEKRET? Žene, ovo morate znati: U jednoj stvari tokom tuširanja SVAKODNEVNO GREŠIMO

Autor:

Lifestyle

15.03.2021

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intimna regija žena ima svojstvenu mikrobiološku ravnotežu koju zovemo va*inalna flora. To znači da mnoge bakterije i gljivice žive na va*inalnoj sluzokoži u balansu, ne izazivajući nikakve bolesti. Kada se ova ravnoteža poremeti, može se javiti svrab, peckanje, pojačan sekret i drugi problemi, a ta sredina postaje podložnija infekcijama.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Različiti faktori mogu da poremete ravnotežu mikroba, a to su: se*sualna aktivnost, stres, umor, pad imuniteta, terapija antibioticima, hormonske promene, menopauza, trudnoća... Takođe, nošenje preuskih pantalona, uložaka i veša napravljenog od sintetičkih materijala onemogućavaju koži da diše i pogoduju prenosu i širenju bakterija. Iako se ovi faktori ne mogu baš uvek izbeći, može se veća pažnja obratiti na njegu.

Pranje i brisanje

Za pravilnu i dobru intimnu higijenu spoljni deo vaše intime treba prati jednom dnevno mlakom vodom ili blagim sredstvom bez parfema i veštačkih boja, specijalno napravljenim za ovaj deo tela.

Naime, odaberite ono sredstvo koje ima pH oko 4. Nikako ne nanosite kupke za telo, jer njihov pH je prilagođen pH vrednosti kože, a to je oko 5,5, a pH intime je 3,8, odnosno 6,8 kod žena u postmenopauzi.

Ravnotežu vaginalne flore može da poremeti češće pranje od jednom dnevno, kao i upotreba sapuna ili šampona. Tako da ukoliko nemate odgovarajuću tečnost za intimnu higijenu, najbolje je da koristite samo vodu. Izbegavajte bilo kakve sunđere ili rukavicu za pranje intime kako biste izbegli eventualne povrede.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Osim toga vlaga doprinosi razvoju bakterija, što je još jedan razlog da se klonite sunđera. Mlaz vode i pokreti ruke prilikom pranja uvek treba da budu usmereni odozgo naniže da se mikroorganizmi oko analnog otvora ne bi preneli na sluzokožu. Ne usmeravajte jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni film koji sprečava prodor bakterija.

Brišite se suvim peškirom namenjenim isključivo za vašu intimu, od napred prema pozadi da bakterije iz creva ne bi dospele ili u otvor mokraćnog kanala u većim količinama. Peškir treba da menjate bar dva puta u nedjelji.

U situacijama kada niste u prilici da se okupate (duga putovanja, izleti, kampovanje), preporučuje se korišćenje intimnih maramica koje ne sadrže sapune/losione, parfem ili jake hemikalije. Napominjemo da one nisu zamjena za pranje!

Ulošci i tamponi

Za vreme menstruacije redovna higijena je od ključnog značaja, jer se na taj način smanjuje mogućnost razvoja bakterija i gljivica. Ulošci koje nosite treba da budu od čistog pamuka bez sintetikih materijala i veštačkih mirisa i menjaju se na najviše četiri sata, a predlaže se i češće jer krv, koja se na njima skuplja, pogoduje razvoju bakterija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takođe, imajte na umu da upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije.

Ulošci koje nosite treba da budu od čistog pamuka bez sintetičkih materijala i veštačkih mirisa

Tampone je bitno menjati na svaka 2-3 sata i nikako ih ne stavljajte tokom noći. Gledajte da ih koristite što je manje moguće. Tamponi su dizajnirani da imaju veliku moć upijanja, da vrlo efikasno upijaju menstrualnu krv, ali osim nje upijaju i prirodne bakterije i tečnosti. Ovo može usporiti sposobnost vaše intime da održava sopstvenu higijenu, reguliše pH vrednost i može dovesti do iritacije i potencijalnih infekcijama.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Tampone koristite što je manje moguće i nikako sa njima ne idite na spavanje

Dokazana je povezanost toksičnog šok sindroma sa nekim vrstama tampona visoke moći apsorpcije. Uzrokuje ga toksin bakterije Staphylococcus aureus, a posebno je opasan streptokokni šok sindrom (Streptococcus pyogenea).

Va*ina se čisti sama

Unutrašnjost va*ine ne morate da perete. Ostavite je na miru, jer se ona iznutra čisti sama. U tome joj pomažu dobre bakterije koje se zovu laktobacili i koji čuvaju kiselost i bore se protiv virusa, piše Blic Žena.

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Sintetičke gaćice i gljivice

Istraživanje objavljeno 2018. u časopisu "Obstetrics & Gynecology" pokazalo je da nošenje donjeg veša koji nije od pamučnog materijala može da izazove gljivičnu infekciju. Tkanine od sintetike poput poliestera loše utiču na vaginalno zdravlje jer zadržavaju toplotu i vlagu, iritiraju kožu i pogodno su tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading