IZNENADA POVIŠENA TEMPERATURA! Nema potrebe za PANIKOM, možda ste konzumirali neku od ovih NAMIRNICA!

Autor: Republika

Lifestyle

08.03.2021

16:51

Ukoliko ste ovih dana imali problema sa temperaturom koja je povišena, nema potrebe da odmah brinete jer se to može dogoditi i nakon većeg fizičkog napora ili kada konzumirate hranu koja podstiče povećanje tjelesne temperature.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova hrana se tokom zimskih dana koristi kako bi se telo zagrejalo.

Kupus

Ono po čemu je kupus karakterističan je velika količina vitamina C koji sadrži čak duplo više nego narandža. Zato je omiljeno jelo u supama, varivima i novogodišnjim jelima kao kiseli kupus kada pomaže bržoj detoksikaciji organizma. Ujedno je i odlična preventiva tokom sezone gripa jer je bogat i vitaminima C, K, B6 i A.

Beli luk

Sa razlogom nazvana super namirnicom jer sadrži 200 aktivnih supstanci – beli luk je bogat eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline i enzime.

Dokazano je da ima jaka antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Snažan je antioksidans, deluje protuupalno i odlično deluje na imunitet!

Đumbir

Jako dobar antiseptik i antioksidans. Povoljno utiče na cirkulaciju. Deluje tako da otklanja sluz pa je dobar protiv kašlja i upale sinusa. Odličan je dodatak čaju, možete ga samo ubaciti u vruću zakipelu vodu i ostaviti da provri par minuta kako bi otpustio svoje sokove. Na taj način služiće se kao odlična prevencija u sezoni gripa.

Začini

Dodatno, koristite začine kako biste zagrejali organizam

Cimet -  zagreva bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju te je dobar antiseptik. Dobra zamena za šećer.
Ren  – takođe dobar antiseptik. Čisti disajne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da lakše svarite. Bogat vitaminom C.
Čili ljut začin u obliku papričice crvene boje. Jako dobro djeluje na probavu kao i na detoksikaciju tela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru s osetljivim delovima tela. Čini sastavni dio nekih sprejeva za samoobranu.
Ljuta paprika, dobar antiseptik i antioksidans. Daje instant osećaj topline. Može se koristiti za namaze, supe, salate…

Komentari (0)

Loading