Probudila vas je glavobolja? Ovo su mogući razlozi!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

19.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buđenje s glavoboljom nije dobar početak dana. Ako se budite s tupim, oštrim ili pulsirajućim bolom, to vas iscrpljuje na samom početku dana. Postoji više razloga zbog kojih vas glava boli u jutarnjim satima.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Glavobolja nakon buđenja kod nekih ljudi traje kratko, dok neki bol osećaju i satima kasnije. Ovih pet stvari mogu da budu razlozi vaše glavobolje:

Loše ste spavali

Nesanica može da bude okidač za glavobolju. Naučnici su pronašli jasnu vezu između nedostatka sna i migrene, te tenzijske glavobolje. Nedostatak sna smanjuje prag bola, pa čini ljude osetljivijim na glavobolje.

Dehidracija

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, možda ćete se buditi s glavoboljom. Dehidracija uzrokuje glavobolje koje mogu da budu relativno blage ili jake kao migrena.

Dehidracija utiče na svaki deo tela, pa tako i na mozak. Uzimajte dovoljno tečnosti kako biste izbegli jutarnje glavobolje.

Apneja ili hrkanje

Poremećen san uzrokovan hrkanjem ili apnejom takođe može da bude izvor glavobolje nakon buđenja. Međutim, glavobolja vezana za apneju traje manje od 30 minuta.

Lekovi i alkohol

Lekovi mogu da budu okidač za glavobolju i u tom slučaju treblo bi da se posavetujete s lekarom oko eventualne promene terapije. Takođe, razlog jutarnje glavobolje može da bude i mamurluk. Velike količine alkohola mogu da dovedu do ranojutarnjih glavobolja, jednim od glavnih simptoma mamurluka.

Ukoliko imate problema s čestim jutarnjim glavoboljama, prvo što treba da uradite jeste da posetite lekara, a zatim probate i s metodom "opuštanja bola" koju možete pogledati u videu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading