PRAVILA ZA ŽIVOT OD 100 GODINA: Japanski lekar otkrio 10 PRINCIPA DUGOVEČNOSTI!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

13.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Šigejaki Hinohara imao je punih 105 godina života kada je preminuo, a čitavog života je smatrao da smo placebo mi sami. On je objašnjavao da naše misli, stavovi, uverenja i percepcije oblikuju našu stvarnost, samim tim i zdravlje. Ovaj krepki doktor je bio prepun životne energije, a kao primer je navodio potvrđene slučajeve ljudi koji su se razboleli, pa čak i umrli jer su odmah poverovali u, kako se kasnije pokazalo, pogrešno postavljenu fatalnu dijagnozu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ako je moguće da su naše misli tako moćne, zašto ih onda ne bismo iskoristiti za ozdravljenje i kvalitetniji život? Moglo bi se reći da je ovaj doktor zaslužan za dugovečnost Japanaca jer su njegovi saveti u velikoj meri doprineli da njegova nacija živi srećno, kvalitetno i dugovečno. Gotovo do smrti doktor Hinohara radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

1. Najvažnije jeste da se osećate dobro

Ako se osećate dobro, privlačite dobru energiju. Ništa vam ne vredi zdrava ishrana i dovoljno sna ako se osećate loše. Jednostavno, radite sve ono što čini da se osećate dobro. Previše pravila zamara ljude.

2. Održavajte vitku liniju

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da 100. godinu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na težinu i fizičku kondiciju. Ne treba biti opterećen zdravom ishranom, mnogo je važnije da budete umereni i da se ne prejedate. Njegov doručak sastojao se od šolje kafe, čaše mleka i ceđene narandže, u koji bi sipao kašičicu maslinovog ulja. Doktor je verovao da je ovo ulje odlično za krv i kožu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Pravite planove

Uvek je imao plan aktivnosti za godinu unapred, a čak je i planirao i mnogo dalje u budućnost. Recimo, izuzetno se radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

4. Penzija nije obavezna

Ako osoba želi da ode u penziju, naravno da je to u redu. Onda se može posvetiti stvarima koje voli da radi, a za njih nije imao vremena kao mlad. Ali ako ne želite u penziju i osećate da se još možete baviti svojom profesijom i uživati u tome, tako i učinite. Doktor Hinohara je nakon 65. godine počeo da volontira, predaje i obilazi pacijente. Radio je i po 18 sati dnevno i uživao u svakom minutu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

5. Podelite znanje i veštine s drugima

Ne budite sebični. Podučavajte druge ljude onome što ne umeju da rade. Doktor Hinohara bi godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima, od dece u školi do ozbiljnih preduzetnika i doktora. Uvek je stajao u toku predavanja, koja su ponekad trajala satima, a imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnijim.

6. Ne verujte baš u sve što kažu doktori

I doktori su samo ljudi. Vaše je pravo da čujete mišljenja različitih doktora. Hinohara je smatrao da doktori ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor prepiše terapiju ili neki pregled, postave pitanje da li bi to isto preporučio članovima porodice. Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju i to mnogo veći nego što zvanična medicina priznaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Zaboravite na lift i sami nosite kofere

Kako biste ostali zdravi i vitalni, uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da sami nosite prtljag. Upravo tako je činio doktor Hinohara. Penjanje stepenicama i hodanje su svakodnevna jednostavna vežba za srce i telo.

8. Neka vas svaki novi dan inspiriše

Čitajte, pronalazite nove pisce koji će vas inspirisati, slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, putujte, otkrivajte nove kulture i narode. Dosada je ta koja ubija.

 

9. Zavarajte bol

Naučite da bol zavarate zabavom. Kada se dete udari, plakaće sve dok mu pažnju ne zaokupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako treba da rade i odrasli ljudi. Oni koji se šale na račun svojih tegoba, koje su neminovne s godinama, duže žive od onih koji se stalno žale i prepuštaju bolu. Doktor Hinohara je smatrao da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i puštati muziku koja će pomoći pacijentima da se lakše nose s bolom.

10. Materijalne stvari nisu najvažnije

Ne trošite vreme na gomilanje materijalnih stvari. Većina njih su potpuno bespotrebne, ne služe ničemu, a nijednu od njih nećete moći da ponesete sa sobom kada napustite ovaj svet, govorio je mudri doktor Hinohara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading