Ovo su najbolje NAMIRNICE za oporavak tetiva i zglobova!

Autor: Republika

Lifestyle

08.02.2021

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrede zglobova, tetiva i ligamenata najčešće su sportske povrede, a mogu se dogoditi bilo profesionalnim sportistima i rekreativcima ili početnicima u vežbanju koji su precenili svoje mogućnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tetive imaju ulogu da spajaju mišiće s kostima, dok ligamenti povezuju kosti. Obe vrste tkiva građene su od kolagenih vlakana, ali tetive su fleksibilnije i omogućavaju istezanje mišića, dok ligamenti imaju ulogu stabilizacije kostiju u zglobovima. Jedna od najčešćih povreda tetiva je oštećenje ahilove tetive koja povezuje petu stopala sa zadnjim mišićima potkolenice. Još jedna česta pojava je i tendonitis koji karakteriše upala i oteklina tetive praćena bolom i ukočenošću.

Može li ishrana pomoći kod povrede tetive?

Po svemu sudeći, ishrana ostvaruje određen uticaj na tok oporavka od povrede tetiva, ali iskustva i istraživanja su za sada malobrojna. Preporuka je svakako pridržavati se uravnotežene ishrane koja podrazumeva unos puno voća i povrća kao izvora vitamina i antioksidativnih spojeva, kvalitetnih izvora proteina poput masne plave ribe bogate protivupalnim omega 3 masnim kiselinama i savetuje se unos namirnica bogatih kvalitetnim mastima naročito iz orašastih plodova i semenki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za brži oporavak i isceljenje oštećenja vrlo korisnim se pokazao spoj cijanidin, ljubičasti pigment iz grupe antocijana kog možemo naći u većem broju namirnica poput crvenog kupusa, trešanja, grožđa, borovnica i kupina. Cijanidin je u laboratorijskim uslovima pozitivno delovao na oštećene ćelije.

RepublikaFoto: facebook.com/Bazar
Foto: Ilustracija

Dodaci ishrani koji pomažu da se tetive oporave

S obzirom da kolagen gradi većinu proteina u tetivama, mišićima i ligamentima, bilo kakva nutritivna intervencija s ciljem ubrzavanja oporavka trebalo bi da bude usmerena na obnovu kolagena.

Organizmu je potrebno osigurati dovoljno kalorija, proteina i minerala koji su nužni za izgradnju kolagena poput cinka, bakra i mangana. U istraživanjima ispitivano je nekoliko dodataka ishrani, a radi se o proteinima surutke, vitaminima poput vitamina C, D, vitaminima B grupe i kombinacijama poput kondroitina i glukozamina. U istraživanju u kom su 22 muškarca unosila gotovo 20 g proteina surutke dnevno, zabeleženo je jačanje tetiva patele i kvadricepsa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kurkumom protiv bola

Kurkumin, pigment iz poznatog začina kurkume, ima protivupalno dejstvo stoga može biti koristan za ublažavanje bola koji se javlja kod tendonitisa ili povreda tetiva. Stručnjaci naglašavaju kako iako za sada nema dovoljno reprezentativnih dokaza o delotvornosti ishrane i dodataka s ciljem lakšeg i bržeg oporavka povređenih tetiva, na temelju indicija može se zaključiti kako s uravnoteženom ishranom i unosom raznovrsnog voća i povrća, kvalitetnih proteina, vitamina C i kurkume nećemo pogrešiti. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading