Ove stvari će vam pomoći u otklanjanu MIGRENE: Dobro pročitajte o čemu se radi

Autor:

Lifestyle

07.02.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaki napadi migrene daleko cu češći kod žena, posebno u periodu pre početka menopauze tokom kojeg žensko telo proživljava traumu obavljajući prirodnu tranziciju ka menopauzi.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Rizik od snažne migrene bio je veći u kasnijem preiodu predmenopauze, pre potpunog izostanka ciklusa, kada je nivo estrogena u organizmu vrlo nizak. Upravo u ovom periodu, svaka žena može očekivati i po deset napada migrene mesečno.

U slučaju vrlo snažnih migrena tokom predmenstrualnog perioda, lekari preporučuju uzimanje hormonske terapije ili estrogenskih flastera...

Žene koje su za vreme menopauze patile od simptoma depresije imale su snažnije migrenske napade, pokazalo je istraživanje Medicinskog univerziteta Sinsinati i Instituta za neurologiju na Univerzitetu u Kaliforniji.

U razdoblju hormonalnih promena i hormonskog starenja, kada menstrualni ciklus postaje neredovan, kod žena se javljaju simptomi poput naleta vrućine, naglih promena raspoloženja, razdražljivosti, nesanice, depresije, pada energije i snage, lakšeg i češćeg umaranja, gubitka volje ili debljanja.

Kućni lekovi i eterična ulja koja se koriste za lečenje migrena i drugih vrsta glavobolja svakako su dobrodošli kućni lekovi, posebno ulje od bosiljka, heljde, lanenog semena...

U slučaju vrlo snažnih migrena tokom opisanog razdoblja, lekari su preporučili uzimanje hormonske terapije ili estrogenskih flastera. U postmenopauzi, kada hormonska neravnoteža prestane, a nivo hormona postane nizak i stabilan, najčešće prestaju i migrenski napadaji.

Hrana smanjuje učestalost migrena

Izbegavanje konzumiranja određenih namirnica može pomoći u ublažavanju jakih glavobolja. Tako konzumiranje proizvoda sa visokim nivoom magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, spanać, bademi, losos, pomažu u smanjenju učestalosti migrena.

Kućni lekovi i eterična ulja koja se koriste za lečenje migrena i drugih vrsta glavobolja svakako su dobrodošli kućni lekovi, posebno ulje od bosiljka, heljde, lanenog semena, MagazinNovosti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading