UBICE PERUTI IZ KUHINJE: Rešite se dosadnog problema bez korišćenja skupih hemijskih šampona!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

04.02.2021

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za zdravo i lepo vlasište, osim prirodnih preparata, potrebno je i da svakodnevno jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, cinkom i vitaminima

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Malo je osoba koje mogu da se pohvale da nikada nisu imale perut. Perut se može pojaviti usled hormonskih poremećaja, stomačnih problema, preživljenog stresa, nervne napetosti. Perut se takođe može javiti i usled nedovoljne nege vlasišta, prekomernog sušenja kože fenom, česte upotrebe agresivnih preparata - gela, lakova, farbi.

Najčešće se javlja kod ljudi s oslabljenim imunološkim sistemom, stoga je glavni savet za prevenciju održavanje tela zdravim, izbegavanje stresa, bavljenje sportom, šetnja na svežem vazduhu i zdrava ishrana. Svakodnevno jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, cinkom i vitaminima. Preporučuje se poseta kozmetologu ili dermatologu ili, još bolje, trihologu, koji će odrediti vrstu kose i vlasišta, kao i odabrati odgovarajući kozmetički proizvod i dati preporuke za negu. Ruski lekar otkriva 10 namirnica koje imate u kuhinji, a koje se u Rusiji tradicionalno koriste u borbi protiv peruti.

* Soda bikarbona

Navlažite kosu i umasirajte šaku sode bikarbone u kožu glave. Nakon toga možete odmah isprati toplom vodom, bez upotrebe šampona. Soda bikarbona će pomoći u eliminisanju gljivica koje uzrokuju perut. Ako ovaj postupak redovno ponavljate, lojne žlezde na glavi počeće da rade normalno, a, kao rezultat, kosa će postati mekša, a vlasište će dobiti potrebnu hidrataciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Jabukovo sirće

Daje potrebnu pH ravnotežu koži glave i pomaže u borbi protiv peruti stvarajući nepovoljno okruženje za gljivice. Pomešajte 75 mililitara 6% jabukovog sirćeta i 75 mililitara vode, sipajte u bočicu sa raspršivačem i nanesite na kosu i kožu glave. Nakon nanošenja obmotajte glavu peškirom i ostavite da deluje 20 minuta. Zatim uobičajeno operite kosu. Postupak treba izvoditi najviše dva puta nedeljno.

* Kokosovo ulje

Može biti odličan saveznik u borbi protiv peruti. Pre pranja kose izmasirajte glavu kokosovim uljem. Uzmite od četiri do šest kašika kokosovog ulja i nanesite na kosu. Kružnim pokretima dobro umasirajte ulje u kosu i vlasište i ostavite da deluje sat vremena. Nakon toga operite kosu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Limun

Nanesite dve kašike limunovog soka na kosu i vlasište i dobro umasirajte. Kako biste izbegli opekotine vlasišta i da ne biste posvetlili kosu, limunov sok držite na glavi najduže dva minuta. Nakon toga dobro isperite. Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno dok perut ne nestane.

* So

Zbog svojih abrazivnih svojstava, obična kuhinjska so vam omogućava da pre upotrebe šampona uklonite perut sa vlasišta. Možete posuti so direktno iz slanika na suvo vlasište, a zatim je umasirati u kožu glave. Masaža glave stimulisaće rast kose revitalizacijom kapilara i normalizacijom cirkulacije krvi u koži glave. Nakon što izmasirate vlasište solju kosu operite kao i obično.

 

* Beli luk

Antimikrobna svojstva belog luka idealna su za uklanjanje peruti. Zgnječite beli luk i utrljavajte ga u kožu glave pet minuta. Kako biste neutralisali neprijatan miris, možete dodati malo meda. Postupak se sprovodi pre šamponiranja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Maslinovo ulje

Maska za kosu od maslinovog ulja koju ćete držati preko noći vrlo je dobra u borbi protiv peruti. Kružnim pokretima utrljajte 15 kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja u kožu glave i pokrijte streč-folijom, pa peškirom. Ujutro operite kosu šamponom kao i obično. Za još bolje rezultate možete koristiti šampon sa maslinovim uljem u svom sastavu.

Aspirin i vodice za ispiranje usta

Uobičajeno operite kosu šamponom, a zatim isperite glavu tečnošću za ispiranje usta koja sadrži alkohol. Zatim ponovo operite kosu. Vodice za ispiranje usta na bazi alkohola imaju dobar antigljivični efekat i uspešno otklanjaju perut.

Aspirin sadrži salicilnu kiselinu, kao i mnogi šamponi protiv peruti. Uzmite tri tablete aspirina i zdrobite ih u prah. Dobijeni prah dodajte u neki neutralni šampon ili šampon za bebe, dobro protresite bocu i ostavite sat vremena da se aspirin rastvori i poveže s ostalim sastojcima. Nanesite šampon na kosu kao i obično, samo ga ostavite da stoji na kosi dva minuta da biste postigli najbolji efekat. Dobro isperite. Možete ponoviti postupak.

* Ovsena kaša

Prvo skuvajte čaj od origana, kamilice, koprive ili nevena, a zatim ga sipajte preko ovsenih pahuljica. Kada masa dobije gustu, homogenu konzistenciju, nanesite je na kožu glave i držite dva sata. Nakon mesec dana od primene ove maske primetićete da je svrab ublažen, peruti sve manje, a stanje kose primetno bolje.

* Jogurt i kefir

Maska od fermentisanih mlečnih proizvoda takođe daje dobar efekat. Pomešajte pola čaše prirodnog jogurta ili kefira, žumance i šest kapi biljnog ulja, najbolje čičkovog ili kokosovog, nanesite smešu na kosu, pokrijte plastičnom kapom i peškirom i pustite da deluje dva sata. Nakon toga operite kosu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Crni luk

Ruski kozmetolozi protiv peruti preporučuju sok od crnog luka jer ne samo da uklanja perut već i jača i neguje kosu. Da biste pripremili masku, potrebno je pet kašika soka od luka i osam kašika ulja od čička. Masku držite dva sata. Takođe možete uzeti ceo luk, usitniti ga do kašastog stanja i dodati kašiku meda. Smeša se malo zagreje, nanese na kosu i drži 15 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading