DODAJTE GA GDE GOD MOŽETE: Ovaj začin pomaže u borbi sa dijabetesom, dobar je za srce i nerve

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

22.12.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odavno je poznato da je neverovatno koristan začin.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zapravo, to je kora zimzelenog cimetovog drveta iz porodice lovora. Kao i većina prirodnih začina, zbog hemijskog sastava utiče na metabolizam i blagotvorno deluje na pojedine organe.

Sadrži značajne količine vitamina B grupe, vitamine E, C, A, K, beta-karoten i holin, koji snižava holesterol u krvi, čisti krvne sudove od naslaga holesterola i učestvuje u metabolizmu lipida. Osim toga, cimet obiluje antioksidantima i flavonoidima, koji lekovito deluju na telo, a sadrži i jedinstvenu supstancu cinamaldehid, koja ima baktericidna i analgetička svojstva.

Za muškarce cimet je odličan afrodizijak jer povećava potenciju i libido, a kod žena stabilizuje hormone i pomaže kod PMS

ZA VITKU LINIJU

Dugo je proučavano i dokazano da konzumiranje cimeta ima blagotvorne i opuštajuće efekte na centralni nervni sistem, pomaže kod nesanice i povećava otpornost na stres. U ruskoj narodnoj medicini cimet se tradicionalno koristi u lečenju infekcija grla, artritisa, srčanih bolesti i gojaznosti. Osobe koje boluju od dijabetesa tipa dva treba da znaju da je cimet odličan saveznik u snižavanju nivoa glukoze u krvi. Ulje cimeta naročito je delotvorno. Dovoljne su od dve do tri kapi da se posle obroka nivo glukoze ne smanji i izazove insulinsku oluju. Osim toga, cimet čisti krvne sudove i smanjuje nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak, pa je veoma koristan za ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

RECEPTI ZA PRIRODNE LEKOVE OD CIMETA

* Protiv artritisa i povišenog holesterola

Dve kašičice meda i pola kašičice cimeta u prahu pomešajte u čaši tople vode. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru kad se probudite i uveče pre spavanja.

* Za bolje varenje

Preporučuje se da jedete hleb s tankim slojem meda i cimeta u prahu.

* Za mršavljenje

Pomešajte pola kašičice sušene kore cimeta sa šoljom ključale vode. Kuvajte oko pola sata, pa dodajte kašičicu meda, a po želji i đumbira i limunovog soka. Zatim procedite i uzimajte ohlađeno dva puta dnevno.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

* Lek za prevenciju prehlade

Pola kašičice mlevenog cimeta prelijte sa 200 mililitara ključale vode, dodajte na vrh noža crni biber, ostavite poklopljeno 10 minuta i procedite. Dodajte med po ukusu. Pijte po šolju na svaka tri sata da biste sprečili prehladu i grip.

* Tečnost za ispiranje grla

Pomešajte pola kašičice mlevenog kardamoma i cimeta, dodajte 250 mililitara vode, pustite da proključa i kuvajte 15 minuta. Ohladite i procedite. Ovim rastvorom ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Za muškarce je cimet odličan afrodizijak jer povećava potenciju i libido, a kod žena stabilizuje hormone i pomaže kod PMS. Za upotrebu u lečenju začin se koristi u tri oblika, kao mast, infuzija i suva smesa. Klasična mast sa izraženim efektom zagrevanja pravi se od jednog dela praha i dva dela meda. Infuzije na bazi alkohola prave se od esencijalnog ulja i koriste se u razblaženom obliku za inhalacije, a obloge za respiratorne i virusne bolesti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

BRIŠE BORE I POSVETLJUJE KOSU

Cimet se veoma uspešno koristi i za negu kože i kose. Zahvaljujući aktivnim sastojcima, cimet je savršen za sve. Nije važno da li je koža masna ili suva, efekti cimeta će biti od koristi. Možete napraviti maske i pilinge od kojih koža oživljava. Osnova maske može biti bilo koja, cimet se dobro slaže s bilo kojim sastojcima. Zateže mrežu finih bora i obnavlja strukturu oštećene kose. Ruskinje koje su prirodne plavuše koriste cimet za posvetljavanje kose do dva tona, bez ikakvog oštećenja folikula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading