Zašto nam ZUJI U UŠIMA i da li to može da bude opasno?

Autor: Republika

Lifestyle

06.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam se ovo bar jednom u životu desilo. Postavlja se pitanje - šta je uzrok zujanja u ušima?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Prognoza zujanja zavisi od uzroka i vrste.

Koji su uzroci za pojavu zujanja u ušima?

Zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od spoljna sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustična trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

Vrste šumova

Šumove delimo na jednostrane i obostrane, a zatim na akutne i hronične. Hronični se dalje dele na 'kompenzovane' kada ih pacijent solidno podnosi i 'dekompenzovane' kada su nepodnošljivi i utiču na san, rad, raspoloženje, volju za životom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lečenje tinitusa

Lečenje se sprovodi na nekoliko načina:

1. Prema uzroku, kada se uzroci uklanjaju i time zujanje nestaje;

2. Lekovima za podsticanje cirkulacije;

3. U hiperbaričnoj komori - kod naglog gubitka sluha i zujanja;

4. Tinitus ponekada predstavlja psihičko opterećenje i tada se leči antidepresivima;

5. Ponekad se koristi i tinitus maskeri koji proizvode prijatne i sigurnije šumove;

6. Slušnim aparatima koji pojačavaju šumove iz okoline;

7. Tehnika potiskivanja ili tinnitus retrening terapjia koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mestu zahteva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa.

DTL (nemačka tinitus liga) osnovana je 1986. godine i to je najveća nemačka organizacija za samopomoć. Razlog za njeno osnivanje bila je ignorisanje ovog problema od strane lekara. Zato, budite skeptični kod velikih obećanja za izlečenje, naročito ako je ponuđena terapija skupa i obećava trajan nestanak neprijatnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading