Moćan čaj koji zaceljuje rane i čisti organizam

Autor: Srbija danas, Republika

Lifestyle

29.11.2020

19:38

Crni čaj je nepravedno zanemaren i ne koristi se tako često, a njegova lekovita svojstva su zaista neverovatna.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored čaja koji redovno pijete, bilo bi dobro da pijete i do tri šoljice crnog čaja.

Zaceljuje rane na koži

Crni čaj može čak i da zaceli rane. Kada popijete čaj, filter kesicu nemojte bacati, već je prislonite na mesto na kojem imate ranu ili posekotinu, kad se ohladi. Ako ste u mogućnosti, pričvrstite je zavojem, neka odstoji neko vreme. Taninska kiselina koju sadrži će zaceliti oštećenja na koži.

 

Može se koristiti i ako imate herpes oko usta.

To nije jedina prednost taninske kiseline. Sa ovim sastojkom možete rešiti problem i neprijatog mirisa, naročito kod stopala. Napravite sebi crni čaj sa četiri filter kesice i litar vode. Ostavite da se prohladi, sipajte čaj u lavor i dobro operite svoje noge. Poželjno je da budu potopljene oko dvadeset, dvadeset pet minuta. Na kraju ih normalni isperite sa vodom.

Jača imunitet

Smatra se da je veoma dobar za jačanje imuniteta, mada potrebna su dodatna istraživanja, da bi se ova teorija u potpunosti potvrdila.

On vaš štiti od slobodnih radilaka, sprečava oštećenje ćelija, a samim tim i štiti od nastanka raznih hroničnih bolesti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Smanjuje krvni pritisak

Naučno je dokazano da crni čaj smanjuje krvni pritisak. Ako imate probleme sa hipertenzijom, preporučuju se tri šolje čaja na dnevnom nivou.

Shodno tome, blagotvoran je i za rad srca, pa ga mogu piti i srčani bolesnici. Smanjuje nivo holesterola i nivo šećera u krvi, poboljšava rad krvnih sudova.

On će vas zaštititi od bolesti kao što su srčani ili moždani udar.Jedno istraživanje koje je trajalo preko deset godina i u kojem je učestvovali skoro 75000 ljudi pokazalo je da su osobe koje su svakodnevno pile tri i više šoljica crnog čaja, imale 32% manje šanse da dobiju šlog. U istraživanju su učestvovali i žene i muškarci.

 

Povećava koncentraciju 

S obzirom da ima visok novi kofeina povoljno utiče na koncentraciju i pamćenje.

Za razliku od kafe, on nije toliko štetan, ako se konzumira u većim količinama. Preporučuje se i kao prevencija od demencije.

Ubrzava mršavljenje i čisti creva od toksina

Veoma je efikasan u borbi protiv viška kilograma. Ovaj napitak će ubrzati metabolizam, ali i istopiti masne naslage.Osim toga, čisti creva od raznih bakterija, koje uzorkuju bolesti poput kacera, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugo. 

 

Komentari (0)

Loading