OTKRIVAMO KOJE NAMIRNICE SU BOGATE MINERALIMA: Nadoknadite nedostatak elektrolita!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

22.10.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se aktivno bavite sportom, sigurno znate da morate voditi računa o stabilnom nivou elektrolita u krvi i da njihov poremećaj može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Isto važi i ako vaš posao zahteva veliki fizički napor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Elektroliti (natrijum, kalijum, hloridi, kalcijum, magnezijum, fosfati i bikarbonati) su supstance neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Unose se hranom i pićem. U uslovima normalne ishrane, kao i odsustva bolesti, nije potrebno njihovo dodatno unošenje. Poremećaji elektrolita nastaju u slučaju povraćanja, dijareje, dugotrajne febrilnosti (temperature), pojačanog znojenja, kao i usled bolesti bubrega, jetre i žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Uzimanje nekih lekova, najčešće diuretika, takođe dovodi do poremećaja u koncentraciji elektrolita, pre svega kalijuma koji je neophodan za pravilan rad srca - upozorava dr Maja Stojanović, specijalista kliničke biohemije, i dodaje da u ekstremnim uslovima može doći čak i do zastoja srca zbog hiper ili hipokaliemije.

 

Nedostatak elektrolita uglavnom izaziva poremećaj nervnog sistema, mišića, vrtoglavicu, mučninu, razdražljivost i dezorjentisanost, do gubitka svesti i kome. Da bismo na vreme reagovali i sprečili nastanak ovakvih stanja, potrebno je kontrolisati nivo elektrolita u krvi, odnosno javiti se lekaru kad god postoji sumnja da je došlo do njihovog disbalansa.

- Samo kod lakših i srednje teških oblika dehidratacije, tj. gubitka vode i elektrolita dijarejom i povraćanjem, možemo uzeti neki od rastvora za oralnu rehidrataciju ili kao prvu pomoć, popiti čašu vode sa pola kašičice soli - savetuje dr Stojanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko ste zdravi i hranite se pravilno i izbalansirano, koncentracija elekrolita u organizmu ne bi trebalo da vas brine. Neka vaš izbor budu voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, mleko i mlečni proizvodi, pečurke i morske alge. Što se pića tiče, na prvom mestu neka bude voda, ali elektorlite ćete uneti i kafom, čajem, kakaom i mineralnom vodom. Kuhinjska jodirana so je takođe važna.

Kao rukom odnešeno Posted by Republika on Thursday, October 22, 2020

Popularan način hidratacije i nadoknađivanja elektrolita raznim izotoničnim napicima maksimalno izbegavajte jer su puni šećera, veštačkih boja i drugih štetnih sastojaka. U ruskoj narodnoj medicini koriste se neke od namirnica za pomoć u održavanju stabilnog nivoa elektrolita u krvi, kao i njihovom nadomešćivanju u lakšim oblicima.

BANANE Izuzetno su bogate kalijumom, što ih čini idealnom namirnicom za nadoknađivanje elektrolita. Jedna banana u proseku sadrži oko 16% preporučene dnevne količine kalijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ČOKOLADNO MLEKO Obiluje kalcijumom koji jača kosti i doprinosi boljem radu mozga i srca, kalijumom i magnezijumom. Ipak, nemojte preterivati sa ovim napitkom zbog znatne količine šećera koje sadrži. Osim čokoladnog mleka, elektrolitima su bogati svi mlečni proizvodi.

PILEĆE BELO MESO Nemasno je, a sadrži i veliku količinu kalijuma i oko pola preporučene dnevne doze natrijuma u samo 100 grama. Narvno, ako vodite računa o kalorijama, nemojte ga pohovati ni pržiti.

SUPE OD POVRĆA Elektrolit koji se najviše gubi znojenjem je natrijum. Njegov gubitak ili manjak izaziva zadržavanje tečnosti u telu i grčeve u mišićima. Supe od povrća u proseku sadrže između 300 i 600 miligrama natrijuma i trebalo bi da budu obavezan deo ishrane jer na idealan način hidriraju organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SALATE Opredelite se za salate sa slatkim krompirom, zelenim povrćem, pasuljem i cveklom, jer sadrže veliku količinu kalijuma, dok masline, paradajz i zelena salata sadrže hlorid- elektrolit koji koji u kombinaciji sa kalijumom odlično zadržava balans tečnosti u organizmu. Pirinač i orasi obiluju magnezijumom, pa ih slobodno dodajte u salate.

SEMENKE I ORAŠASTI PLODOVI Voće poput badema, lešnika i oraha odličan je izvor elektrolita, a to važi i za semenke, naročito one od bundeve, jer su odličan izvor magnezijuma sa 74 miligrama u dve kašike, što je 25 procenata vaših dnevnih potreba.

AVOKADO Izuzetno zdrava namirnica i može pomoći da povratite elektrolite, naročito kalijum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading