STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OVA promena na vašem licu ukazuje na ZDRAVSTVENI PROBLEM!

Autor: alo.rs, Republika

Lifestyle

10.10.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi lekar mogao da posavetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti.

Foto: Photo by Dimitar Kazakov on Unsplash
Foto: Ilustracija

Rezultati istraživanja koje su proveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu ukazuju na to da bore na gornjem delu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

- Ne možete videti ili osetiti faktore rizika poput visokog nivoa holesterola u krvi ili povišenog pritiska. Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive - kažu istraživači.

Iako nisu naveli šta bi moglo biti veza između te vrste bora i kardiovaskularnih bolesti, istakli su kako bi naborano čelo moglo imati veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima.

 

Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja. Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo.

Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni sa dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sam pogled na lice osobe može otkriti potencijalni zdravstveni problem, a onda bi lekar mogao da posavetuje pacijenta kako da smanji rizik od bolesti, objasnili su stručnjaci, dodajući da bi usledila promena životnih navika, najpre ishrane i količine i tipa fizičkih aktivnosti. Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama, neophodna su dalja istraživanja.

Komentari (0)

Loading