Bole vas zglobovi? Odmah se obratite doktoru jer verovatno imate osteoartritis

Autor: klix.ba/republika.rs

Lifestyle

02.10.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osećate bolove, zakočenost i škripanje u zglobovima? Nemojte zanemariti signale koje vam vaše telo šalje i na vreme se javite doktoru jer velika je verovatnoća da bolujete od osteoartritisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ste stariji od 50 godina i osećate bolove, smanjenu pokretljivost, a ponekad i škripanje u zglobovima, velika je verovatnoća da bolujete od osteoartitisa. To je hronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, kolena i kičme.

Rana dijagnoza poboljšava kvalitet života pacijenata


Simptomi kod osteoartritisa se često razvijaju polako i pogoršavaju s vremenom, a oni su:
  • bol u zglobovima (tokom ili nakon kretanja)
  • ukočenost zglobova (naročito nakon kretanja)
  • otečenost zglobova
  • osetljivost zglobova (nelagoda u zglobu pre ili za vreme promene vremena)
  • gubitak fleksibilnosti zgloba
  • kvržice u zglobovima (koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca)

Ako imate bolove u zglobovima ili mišićima koji traju više od nekoliko sedmice, posetite doktora jer uspešnost lečenja osteoartitisa najviše zavisi od toga da li je bolest otkrivena na vreme. Što se ranije uspostavi dijagnoza, to će rezultati lečenja biti bolji.

Budući da se osteoartritis zasada ne može potpuno izlečiti, medicina se usredotočila na olakšavanje i uklanjanje simptoma ove bolesti. Sve s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice te nastanka deformacija i invaliditeta.

Doktorima i pacijentima su na raspolaganju fizikalna terapija i lekovi za ublažavanje boli i upale. Dobra vest je da su poslednjih nekoliko godina u regionu predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti ima kristalizirani glukozaminsulfat.


Osteoartritis je jedna od bolesti koja se pojavljuje u starijoj životnoj dobi i zbog koje počinjemo "osećati svoje godine", no važno je znati da rana dijagnoza i adekvatna terapija itekako mogu ublažiti bolove i poboljšati kvalitet života obolelih.

Svaka druga osoba pati od osteoartritisa


Osteoartritis se obično javlja u starijoj životnoj dobi pa gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina ima jedan ili više obolelih zglobova. Češće se javlja kod žena koje obično imaju i težu kliničku sliku od muškaraca. Uzrok bolesti još uvek je nepoznat.

Važno je znati da je kretanje u vidu šetnje, vožnje biciklom ili plivanja odličan način da održite mišićni tonus i učvrstite zglobove, a rana dijagnoza i ispravno lečenje može znatno usporiti progresiju bolesti, smanjiti simptome i poboljšati pokretljivost zgloba.
Kada se bolest neadekvatno leči ili prekasno otkrije te kada bolovi postanu nepodnošljivi, zglob zahvaćen osteoartritisom hirurškim se putem uklanja i zamjenjuje endoprotezom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading