LEKCIJE KINESKE MEDICINE: Evo kako osećanja utiču na vaše organe

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

17.09.2020

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji sedam osnovnih emocija - ljutnja, sreća, tuga, briga, zamišljenost, strah i šok, a svaka je povezana sa zdravljem organa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ljutnja je povezana sa zameranjem, besom i isfrustriranošću. Ako se osoba ne suočava s njom, može da postane okidač za glavobolje i visok pritisak. Ljudi koji su skloni problemima sa radom želuca zbog ljutnje će patiti od gastritisa ili čira na želucu.

Takođe, šteti i jetri, pa ona radi pod opterećenjem. Palčevi ruku su povezani sa našim želucem, te masažom možete pomoći sebi. Palčeve treba masirati 3 do 10 puta po širini i dužini.

Sreća kada je previše intenzivna i trajna može negativno da deluje na srce. To pokazuje da je u svemu potrebna umerenost.

 

Briga šteti slezini. Kada previše razmišljamo o lošim stvarima i brinemo, stradaju slezina i želudac. Pogoršava nam se rad probavnog sistema.

Strah šteti bubrezima. Energija nam pada, zbog čega nastaje nesposobnost zadržavanja mokraće i izmeta.

Depresija negativno utiče na pluća. Preterana tuga i žalost smanjuje energiju pluća.

Uzbuđenje, čak i pozitivno, može izazvati nervozu, nesanicu i preskakanje srca. Ti simptomi obično upućuju na emotivnu nestabilnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading