DA LI VAM IH TELO ŠALJE? PET signala da morate pod hitno početi sa fizičkim aktivnostima!

Autor:

Lifestyle

17.09.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je Evropska nedelja mobilnosti od 16. do 22. septembra, kojoj je cilj da podstakne što veći broj osoba da za kretanje kombinuju hodanje, vožnju bicikle i javni prevoz.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hodanje i vožnja bicikle dve su aktivnosti koje osim pozitivnog uticaja na zdravlje imaju i niz drugih prednosti, među kojima su prilagodljivost te društvena i ekonomska pristupačnost.

Hodanjem na kratkim relacijama, recimo do pet kilometara, osiguraćete sebi 30 minuta vežbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Istraživanja su pak pokazala da ljudi koji žustro hodaju barem 25 minuta na dan mogu očekivati da će u proseku živeti tri do sedam godina duže, navodi "Zadovoljna.hr".

Svoj životni vek produžićete i vožnjom bicikle, a osim toga obe te aktivnosti biće korisne za vaše mentalno zdravlje, iminu sistem, san, pa i liniju.

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti završava se Danom bez automobila, 22. septembra, kada će gradovi učesnici odrediti jedno ili više područja, isključivo namenjenih pešacima, biciklistima i sredstvima javnog prevoza.

Ako vam Evropska nedelja mobilnosti nije dovoljan podsticaj da se više krećete, možda će to biti signali koje vam šalje vaše telo. Naime, osim nakupljanja viška kilograma, izostanak fizičke aktivnosti može uzrokovati i niz drugih problema i vaše zdravlje u nekom trenutku može postati ozbiljno ugroženo.

U nastavku pročitajte pet signala koje vam vaše telo šalje kao upozorenje da je vreme da stanete na kraj sedećem načinu života. Ako ih ozbiljno shvatite, možete na vreme sprečiti veće probleme.

1. Bol u donjem delu leđa

Za pravilno stajanje bitan je rad na mišićima, a ako ih ne održavate snažnima, bolovi u donjem delu leđa nisu ništa čudno. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do nakupljanja kilograma, posebno oko struka, a to može stvoriti veliko opterećenje upravo na donjem delu leđa.

Dakle, ako vas boli donji deo leđa, dobro razmislite o više kretanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Loše spavate / stalno ste umorni

Nedostatak fizičke aktivnosti može imati negativan uticaj na san. Između ostalog, istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne između 30 i 40 minuta dnevno lakše utonu u miran san, a i sledeći dan se osećaju svežije i imaju više energije.

Također iako možda zvuči kontradiktorno, ali što ste manje aktivni, osećaćete se iscrpljenije i umornije. Osim toga, zbog neaktivnosti možete imati i učestalije grčeve u mišićima. Zato idući put kad osetite umor, umesto da legnete na kauč, prošetajte se. Na tome će vam vaše telo i mišići biti zahvalni.

3. Konstantno nešto grickate

Ako ste fizički aktivni, nakon treninga osećate glad zbog svih kalorija koje ste sagoreli i to je normalno. Međutim, i zbog izostanka aktivnosti osećaj gladi može biti pojačan. Prema rečima stručnjaka, jedna od posljedica vođenja usedelačkog života jeste povećana proizvodnja grelina, hormona zbog kojeg osećamo glad.

Zbog neaktivnosti lako možete upasti u začarani krug - izostanak aktivnosti dovešće do toga da jedete više, a kad pojedete više nego što je potrebno, osećaćete se umorno i iscrpljeno. Lećićete na kauč i vrlo brzo posegnuti za nečim za grickanje...

4. Mrzovoljni ste, potišteni i anksiozni

Svađate se, stalno ste loše volje ili ste preterano zabrinuti? Razlog je možda prevelika količina vremena koju provodite ležeći na kauču, a prema rečima stručnjaka, fizička aktivnost može vam pomoći da normalizujete raspoloženje.

Aktivan život čak ima povoljan uticaj i na borbu s blagom depresijom. Dakle, ako ste trenutno loše raspoloženi, tužni ili nervozni, možda će fizička aktivnost biti dovoljna za rešavanje tih problema.

5. Imate problema sa zatvorom

Loša probava nije posledica samo nedovoljnog unosa vode i hrane s premalo vlakana. Slaba ili nikakva telesna aktivnost takođe može loše uticati na probavu i rad creva. Srećom, uvođenje aktivnosti u svakodnevnicu u kombinaciji sa zdravom ishranom pomaže u rešavanju tog problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading