Koliko ste visoki? Verovali ili ne, i od toga zavisi da li ćete da se zarazite koronom

Autor: telegraf

Lifestyle

28.07.2020

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekomerna težina je veliki rizični faktor za osobe zaražene novim korona virusom, ali naučnici sada tvrde da bi i visina mogla da vas učini ranjivijima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Visoke osobe imaju dvostruko veću šansu da obole od korona virusa, kazali su stručnjaci.

Istraživači iz Velike Britanije, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država ispitali su širok spektar ličnih i radnih prediktora koji se odnose na prenos infekcije Covid-19.

Oni su rekli da prvi rezultati studije, u kojoj je učestovalo 2.000 ljudi, sugerišu da je vrlo moguće da se novi virus SARS-COV-2 prenosi putem aerosola, kao i da visoki ljudi imaju dvostruko veći rizik od infekcije.

 

- To je nešto što se ne bi očekivalo ukoliko bi se prenos virusa odvijao isključivo putem respiratornih kapljica - rekli su.

Aerosoli se mogu nagomilavati u slabo prozračenim prostorima, a nose ih vazdušne struje.

Respiratorne kapljice su veće od aerosola i smatra se da prelaze relativno kratke udaljenosti i brzo padaju na dostupne površine.

 

- Rezultati ovog istraživanja u kome je povezana visina i dijagnoza Covid-19 bolesti, sugerišu da prenošenje novog virusa putem respiratornih kapljica nije jedini mehanizam prenosa i aerosolni prenos je moguć. To su sugerisale druge studije, ali naša metoda potvrde je nova - kazao je profesor Evan Kontopantelis sa Univerziteta Mančester.

Maske su veoma važne u prevenciji, napominje profesor.

-  Iako je društveno distanciranje još uvek važno jer se verovatno virus prenosi kapljicama, ipak ukazuje da nošenje maski može biti jednako efikasno u prevenciji - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading