Neobično otkriće naučnika: Jedite crveno meso i usporite starenje!

Autor: Republika

Lifestyle

25.07.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život. Analizirali su genetske predispozicije više od milion ljudi, kako bi utvrdili, zašto tela nekih ljudi stare različitom brzinom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Njihovi nalazi mogu pomoći i ubrzati razvoj lekova koji će pomoći u lečenju različitih bolesti povezanih sa starenjem - uključujući srčane bolesti i demenciju. Tim stručnjaka nije otkrio optimalnu količinu gvožđa koju bi trebalo da dobijemo kao deo svakodnevne ishrane. Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

- Izuzetno smo uzbuđeni ovim nalazima jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se sprečiti oštećenje povezano sa godinama - rekao je analitičar podataka Paul Timers sa Edinburškog Univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne, zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem, povezani sa starenjem i srčanim problemima .

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mere biološkog starenja - životni vek, zdravlje i dugovečnost  i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje - brzina kojom nečije telo s vremenom opada - varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak. Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vekom, zdravljem i dugovečnošću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored toga, otkrili su i da su delovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mere starenja koje su analizirali - a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom. Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu - a prekomerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

NJihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za povećanje zdravlja tokom starenja.  Izrada leka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading