Sreća je u kombinaciji OVA 4 hormona: Evo kako utičemo na njihovu proizvodnju u našem organizmu!

Autor: tosamja.media, Republika

Lifestyle

16.07.2020

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta nas čini srećnim? U čemu je tajna? Je li sreća dobitak na lutriji, ili je više od toga?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sreća se zasniva na različitim nivoima hormona koji se oslobađaju u našem mozgu tokom dana. Nivo serotonina, endorfina, dopamina i oksitocina utiče na način na koji živimo i kako se osećamo. Ako to prihvatimo, možemo da iskoristimo vreme da bolje shvatimo kako naše ponašanje utiče na naša osećanja. Posebnu pažnju obratićemo na ova četiri hormona koji pomažu mentalnom zdravlju, utiču na raspoloženja, smanjenje stresa i osećanje sreće.

Endorfin - zašto smo srećni?

Endorfini su prirodni opijati i razlog naše sreće. Bez obzira da li idete na trčanje, dižete tegove u teretani, idete na pilates ili jogu, plešete ili učestvujete u nekom drugom obliku vežbanja  ̶  proizvodite endorfine. Visoki nivoi endorfina omogućava ljudima da dožive „trkački maksimum”, ili da istrče i ono što ne mogu. Neki kažu - sve je u glavi  -  ne morate da trčite da bi ste proizveli endorfin. Možete da vozite bicikl, skijate ili vozite snoubord, planinarite, javno govorite, pevate ili svirate, uradite nešto izvan svoje zone komfora. Ipak, čini se najjednostavnije da trenirate i da vežbanje postane deo vaše rutine. Oni neuspešni, posežu za vantelesnim morfinima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dopamin - uživanje u trenutku

Dopamin je razlog uživanja u trenutku, feelgood. Kada otvorite poklon, dobijete od prijatelja novu poruku na društvenim mrežama, slušate omiljenu kompoziciju ili obučete nove cipele  ̶  luči se dopamin. Na dopamin posebno utiče izvršavanje zadataka kojima se postižu željeni ciljevi. Pritom, ne mora da bude ništa veliko ili značajno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možda zato ništa nije tako dobro kao dobar šoping, koji sigurno predstavlja odličan način za popravljanje dopamina. Dakle, šta možete učiniti tokom nedelje kako biste izbalansirali nivo dopamina? Slušajte muziku, meditirajte, razgovarajte sa onima koje volite, spremite nekom poklon, lajkujte poruku prijatelja, ili ako baš ne ide, kupite nešto što ste želeli. Naravno, nemojte da dozvolite da postanete zavisni od loše navike, uživajte u trenucima.

Serotonin - za nesebičnost

Serotonin je hormon bez koga smo depresivni, ili razlog zbog koga se osećamo dobro kada pomažemo drugima. Naučite da dajete drugima, ali da nemate korist od toga, budite nesebični i pomozite prijatelju, ali i neprijatelju, na dubokom, ljudskom nivou, ali ne zbog interesa. Upravo povezivanje s ljudima, više nego novac, utiče na osećaj sreće i samopouzdanja. Zbog toga smo svedoci filantropskih aktivnosti bogatih. Danas sam komšinici pomogao oko medicinske terapije, a ona je meni dala rukavice dok sam radio u bašti. Oboje smo bili zadovoljni, jer smo razmišljali jedan o drugome, ali ne zbog interesa. Dajte komplimente uvek kad osetite da ima razloga, ne zadržavajte ih za sebe, jer oni imaju značenje i oslobađaju hormone sreće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oksitocin - "love" hormon

Oksitocin ili love hormon je verovatno jedan od najinteresantnijih, jer se oslobađa dodirom, odnosno, kada se osećate voljeno i srećno. Jednostavno rukovanje, zagrljaj ili poljubac oslobodiće oksitocin u vašem telu. Pritom, ne mislim samo na fizički kontakt s voljenom osobom, dovoljan je i kontakt s kućnim ljubimcem. U svetu povećane fizičke izolacije, podsetili smo se da dodir može da nas učini srećnim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, najvažnije je da je tajna sreće u balansu sva četiri hormona. Ako se previše predamo samo jednom, nedostajaće nam prava kombinacija da bismo osetili pravu sreću. Važno je i da razumemo kada ne možemo da dostignemo željeno. 

Mudrost je znati kada nešto ne zavisi od nas, i kada ne treba očajavati. Život je najlepši u malim stvarima, sa sva četiri hormona u ravnoteži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading