Ubacite ove stvari u svoju dnevnu rutinu i smanjite rizik od raka za čak 16 odsto!

Autor:

Lifestyle

22.05.2020

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija britanskog Nacionalnog institiuta za istraživanje zdravlja, koja je trajala čitavih 25 godina, nedvosmisleno je utvrdila da fizička aktivnost značajno smanjuje rizik od pojave kancera i kardiovaskularnih oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studijom je posmatrano 300.000 "commuters-a", termin koji u engleskom jeziku označava osobe koji do svog radnog mesta odlaze biciklom ili pešice, i tom prilikom je utvrđeno da osobe koje praktikuju ovu naviku imaju 20 odsto manji rizik da umru od neke bolesti.

Ono što je naučnike sa britanskog instituta posebno zanimalo jeste kretanje stope rizika obolevanja od najzastupljenijih bolesti za ovu specifičnu grupu. Pažljivim posmatranjem navika, utvrđeno je da osobe koje do posla odlaze biciklom, imaju 24 odsto manje rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti i 16 odsto manji razik da dobiju neki oblik raka. Sa druge strane, osobe koje do svog radnog mesta vole da prošetaju, imaju  7 odsto manje šansi da obole od raka ili da im oboli kardiovaskularni sistem.

Kancer i bolesti srca i krvnih sudova su danas, statistički, najzastupljenije među ljudima. Posebno zato što sve manji broj osoba redovno upražnjava neku vrstu aktivnosti.  Istraživači koji su sproveli studiju navode da u svetu godišnje život izgubi između 3,2 i 5,2 miliona ljudi zbog toga što nemaju tu naviku da tokom dana imaju barem minimalnu fizičku aktivnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading