Oticanje zglobova nije uopšte naivno: Neki uzroci ove pojave zahtevaju posetu lekaru

Autor:

Lifestyle

26.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oticanje zglobova nije ni malo prijatno, a ume često da bude i vrlo bolno. Ova neprijatna pojava može da se javi u slučaju povreda, ali često ume da bude i odraz celokupnog zdravlja našeg organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brojna su stanja koja mogu da izazovu otok zglobova, a za neka od njih je potrebno da se obratite lekaru kako bi se uklonio uzrok. Oticanje u dužem vremenskom periodu može da ošteti zglobove i izazove porobleme sa kretanjem.

Terapija lekovima

Lekovi protiv visokog pritiska, antiupalni, steroidni i neki lekovi protiv bolova mogu imati efekat zadržavanja tečnosti. Slično mogu da deluju i tablete hormona poput estrogena i antidepresivi. Ukoliko vaša terapija dovodi do ove nuspojave, posavetujte se sa vašim lekarom oko eventualne promene leka i merama prevencije.

Oštećene vene

Oštećene vene sprečiće dotok dovoljno krvi u predelu zglobova što može izazvati otok i bol. Takođe, vene u našem telu imaju samo jedan smer i deluju kao neka vrsta ventila. Ako se pojave oštećenja, može doći do curenja tečnosti koja se gomila u zglobovima.

Prekomerena težina

Gojazne osobe mogu imati otečene zglobove zbog viška težine, zadržavanje tečnosti oko zglobova i skladištenja hormona u masnom tkivu. Hormonalna neravnoteža takođe može da izazove zadržavanje tečnosti. 

Problemi sa srcem

Kod kongestivnog zastajanja srca, srčana komora više ne može normalno da pumpa krv. Najčešće se ta krv povlači prema zglobovima, što prouzrokuje njihovo oticanje, a neretko i mravinjanje kroz noge i u predelu zgloba.

Oštećenje bubrega

U slučaju oštećenja ili bolesti bubrega, često dolazi do akumuliranja tečnosti u donjim ekstremitetima. Kod gubitka funkcije bubrega može se pojaviti karakteristični otok cele noge ispod kolena. 

Trudnoća

Razlog za oticanje nogu u trudnoći bi mogao biti višak krvi i tečnosti koja se stvara u organizmu zbog širenja tela. Hormonalne promene i dodatni pritisak na vene, tokom perioda trudnoće, dovode do stvaranja otoka u zglobovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading