Med je savršena hrana, ali ipak morate da obratite pažnju na JEDAN detalj

Autor:

Lifestyle

25.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekovita svojstva meda su poznata od davnina, a danas, nakon brojnih istraživanja, postoji i jedna grana medicine koja se naziva "apiterapija" i koja podrazumeva lečenje medom i pčelinjim proizvodima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Med nastaje kao proizvod medonosnih pčela i ovo je jedina prirorda namirnica koja u sebi sadrži toliki broj raznovrsnih lekovitih sastojaka.

Pun je flavonodia, sekundarnih metabolita biljaka koji izuzetno blagotvorno deluju na oštećene vene i kapilare, a time i na ceo kardiovaskularni sistem u telu. Med pored raznih vrsta sadrži i kvercetin, koga naučnici nazivaju još i kraljem flavonoida jer je njegova hemijska formula osnova svih ostalih. Kvercetin je izuzetno blagotvoran u tretiranju alergija, srčanih bolesti, a nedavnim studijama je potvrđeno da olakšava i tegobe kod karcinoma. Ono što je jako važno kod flavonoida jeste da oni za sebe vezuju vitamin C, te se još nazivaju i C kompleksom, što jača imunitet i odbrambene sposobnosti organizma.

 

 

Ovaj savšen proizvod prirode pospešuje lučenje serotonina, hormona sreće koji je odgovoran za naše raspoloženje. Ali ne samo to, serotonin se tokom konzumacije meda pretvara u melatonin koji se luči tokom spavanja, tako da kašičica meda pre odlaska u krevet predstavlja odličnu stvar za čvrst san.

Kada se pogleda tablica kalorija čini se da med goji, ali to nije baš tako. Iako je pun ugljenih hidrata, to su zapravo složena jedinjenja koja potpomažu mršavljanje. Ukoliko držite dijetu, obavezno u ishranu uvrstite med jer ćete time telo snabdeti energijom i pospešiti proces mršavljenja.

 

 

Da bi se na najbolji način iskoristila ova lekovita svojstva, postoje i neka pravila konzumacije. Med nikada ne treba progutati odmah već pustiti da se lagano otopi u ustima i nakon toga popiti vodu. Ukoliko vam je previše slatko da ga direktno konzumirate, med možete rastvoriti u čaši toplog mleka ili čaja, pri čemu je tu najbolji izbor kamilica. Na kraju treba napomenuti da za med uvek koristite drvenu ili plastičnu kašiku jer prilikom dodira sa metalom on gubi svoja lekovita svojstva.

Pored svega med je dobar za oči i vid što može biti još jedan snažan razlog da jutro započnete sa savršenim slatkim ukusom koji se lagano topi u vašim ustima i razbuđuje celo telo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading