Krigla puna zdravlja - evo zašto treba da popijete pivo

Autor:

Lifestyle

21.03.2020

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro društvo i čaša piva zvuči kao savršeni način za opuštanje. Pored toga, treba znati da je pivo izuzetno zdravo i donosi brojne koristi po organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svakako, neumerenost u piću izaziva štetne posledice kao što su ciroza jetre, dijabetes i srčani udar. Prema preporuci Svetske zdrastvene organizacije, umerena konzumacija alkohola predstavlja jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce.

Pivo je bogato ugljenim hidratima, vitaminom B, vlaknima, čak sadrži i veliku količinu antioksidansa i flavonoida. Jedna krigla tokom dana učiniće da se opustite i vašem telu obezbedite brojne zdrave nutritijente koji su veoma korisni.

Pivo štiti srce

U renomiranom naučnom časopisu "New England Journal of Medicine" objavljena je studija koja se bavila uticajm alkoholnih pića na zdravlje srca. Naučnici koji su sproveli istraživanje zaključili su da umerena konzumacija piva doprinosi smanjenju rizika od pojave srčanih oboljenja ili srčanog udara. To je zbog toga jer pivo sadrži veliku količinu antioksidansa i flavonoida koji sprečavaju začepljenje krvnih sudova. U zaključku se navodi i da pivo više doprinosi zdravlju u odnosu na vino i žestoka pića.

Sprečava pojavu kamena u bubregu

Pivo je bogato brojnim fitojedinjenima koja doprinose boljem čišćenju organizma od različitih otrova. U jednoj američkoj studiji istraživači su ustanovili da osobe koje su umereno konzumirale pivo imaju smanjen rizik od pojave kamena u bubregu za 41 odsto. Hemjiski sastav piva je pogodan za pojačan rad bubrega što doprinosi boljem prečišćavanju štetnih materija.

 

 

Smanjuje holesterol

Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koji se nalaze u pivu ovo piće doprinosi smanjenju nivoa lošeg holesterola u organizmu. Prema dosadašnjim istraživanjima, rastvorljiva vlakna potpomažu organizam da bolje apsorbuje vitamine i minerale pri čemu dolazi do sagorevanja masnih naslaga.

Može ojačati kosti

Pivo pored brojnih nutritijenata sadrži i rastvorljivi silikon. Najpoznatija forma silikona koje telo može da apsorbuje je ortosilicijumova kiselina koja je izuzetno važna za rast kostiju, njihovu čvrstinu i koja sprečava pojavu osteoporoze.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kada konzumirate pivo najbolje ga je popiti u dobrom društvu

Opušta

Psiholozi tvrde da dve čaše piva mogu da umanje stres i anksioznost. Važno je napomenuti da dejstvo alkohola opušta istog momenta te je bitno da ne razvijete ružnu naviku da probleme rešavate alkoholom, što može voditi u zavisnost. S vremena na vreme, nakon teškog dana, možete da dozvolite sebi da uz pivo lakše prebrodite napore koji su pred vama.

Naučnici sa Univerziteta u Mastrihtu utvrdili su da konzumiranje piva može produžiti život - kada se piće pije u društvu jer se dodatno redukuje količina stresa.

 

 

Doprinosi poboljšanju memorije

Pivo sadrži jedan sastojak koji se naziva ksantohumol. Američki istraživači su ustanovili da ovo jedinjenje dorinosi sprečavanju oksidacije moždanih ćelija što je povezano sa demencijom i smanjenjem kognitivnih sposobnosti. Iako naučnici napominju da su ova istraživanja još uvek u ranoj fazi, ipak postoji dobar razlog da se popije čaša piva.

 

 

Pored svih ovih benefitia uvek je važno imati na umu da lek u velikim količinama postaje otrov. Alkoholna pića nikada ne mogu biti zamena za zdrav način života i pravilnu ishranu, ali ih se ne treba ni odricati u potpunosti, naročito piva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading