Samo 10 minuta posvetite vašu pažnju i puno ćete da učinite za vaše zdravlje

Autor:

Lifestyle

08.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lagana šetnja od samo 10 minuta može toliko pozitivnog da donese vašem zdravlju. Dok obavljate svakodnevne obaveze, iskoristite svaku priliku da do određenog mesta dođete pešice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Lekari su već odavno utvrdili da redovna fizička aktivnost doprinosi boljem zdravlju i produžetku života.

- Vežbanje je ključ dugog života, nema nikakve sumnje u vezi toga - kaže doktor Beri Frenklin, direktor kardio klinike pri bolnici Bemont.

Brojni su pozitivni efekti fizičke aktivnosti. Ljudi koji svakoga dana posvećuju pažnju vežbanju su mršaviji, imaju manje problema sa dijabetesom, manji krvni pritisak, kao i manji nivo holesterola. Sve su ovo faktori rizika koji mogu negativno utiacati na zdravlje i dužinu života.

 

 

Međutim, uvek se pitamo koliko je potrebno da vežbamo dnevno, jer često nismo u mogućnosti da zbog obaveza odemo u teretanu ili izdvojimo vreme za dugu šetnju u prirodi.

Recept za dug život

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Prema podacima koje prikuplja kardio klinika pri bolnici Bemont, postoji nekoliko karakteristika koje odlikuju ljude koji su dosegli dug životni vek.

- Ako pogledamo ljude koji imaju 80, 90, ili čak 100 godina, oni imaju nekoliko zajedničkih osobina. Oni ne puše, na prvo mesto stavljaju svoju porodicu i često ostvaruju kontakt sa njima, fizički su aktivni, jedu više voća, povrća i semenki. To je ključ dugogo života - zaključuje doktor Beri Frenklin, direktor klinike.

Doktor Frenklin kaže da je deset minuta hoda sasvim dovoljno kako bi se osetili pozitivni efekti po zdravlje.

- Ranije su stručnjaci tvrdili da je potrebno minimum 30 minuta šetnje, ali slobodno mogu da kažem da nisu bili u pravu. Nove studije ukazuju da ovaj period može da se 'razbije' na tri dela od po deset minuta, koji daju iste efekte kao 30 minuta hoda - kaže doktor Frenklin za FOX.

 

 

S obzirom na to da se navike teško stiču, doktor Frenklin savetuje da je najbolje krenuti "sitinim koracima". U početku je sasvim u redu hodati pet minuta, pa napraviti pauzu. Redovnom aktivnošću kondicija će se povećavati i nakon nekog vremena moćićete da bez problema pešačite 30 minuta. Ali, veoma je važno i da se navike održavaju, stoga se potrudite da uz obaveze koje imate, steknete i "ritual" da poslove završavate pešice i izbegavate korišćenje lifta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading