BACAMO JE A ONA PREDSTAVLJA SAVRŠENI NAPITAK: Pijte po jednu čašu dnevno i oporavite vaše telo

Autor:

Lifestyle

19.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na samu pomisao da se pije surutka ljudi obično reaguju namrštenim licem, smatrajući da ovaj nus produkt u prozivodnji melečnih proizvoda predstavlja otpadak koji treba baciti. Međutim, svi proteini iz mleka, minerali i hranljivi sastojci, upravo su koncentrisani u ovom napitku koji predstavlja pravi eliksir zdravlja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Surtka se dobija prilikom prozvodnje sireva, jogurta, kefira i drugih mlečnih proizvoda. Nakon tehnološke obrade mleka u njoj ostaju koncentriani 96% laktoze, 4% kazeina, 50% minerala i soli i 93% proteina surutke. Ono što je važno, jeste da su proteini  vrlo kvalitetni jer sadrže veliki broj amino-kiselina, zbog čega ih telo lako apsorbuje.

Blagotvorno deluje na jetru i želudac. S obzirom na to da svakodnevno unosimo hranu prepunu masti i šećera, preporučuje sa da se surutka uzima svakog dana kako bi smo našem organizmu olakšali preradu loših sastojaka koji mogu biti pogubni po naše telo. Ovo dokazuje i stari engleski seljak Old Tomas Par, koji je živeo 100 godina i svakodnevno pio surutku. Do poslednjeg dana on je ostao vitalan i zdrav, a kroz ceo život nije imao problema sa bolestima.

Hranljive vrednosti surutke

RepublikaFoto: pixabay.com

Proteini surutke

- Alfa laktalbumin – ovaj protein čini 20-25% ukupnih proteina surutke. Bogat je triptofanom, koji  zaslužan je za proizvodnju serotonina koji nam je potreban za dorbo raspoloženje,  i melatonina koji nam je potreban za zdrav san.

- Imunoglobulini – ovi proteini čine 10-15% proteina surutke. Imaju ulogu u jačanju imuniteta jer učestvuju u stvaranju antitela koja brane organizam od pategonih klica.

- Beta laktoglobulion – ovo je najzastupljeniji protein surutke i čini 50-55% njenih proteina. Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, posebno onih koji utiču na održavanje mišića i njihovu izgradnju. Zato je surutka popularna među sportistima.

- Laktoferin čini svega 1-2% proteina surutke ali ima jako bitnu ulogu u održavanju našeg zdravlja jer sprečava rast gljivica i bakterija.

- Glikomkropetptid čini do 15% proteina surutke i ima ulogu u stvaranju osećaja sitosti. To čini surutku dobrom za mršavljenje.

- Albumini su proteini koji se stvaraju u jetri i zaslužni su za transport brojnih minerala, hormona, masnih kiselina te utiču na dobro zdravlje u celini.

Hranljivi sastojci

- Ugljeni hidrati. Surutka je bogata ugljenim hidratima u formi laktoze.

- Minerali. Njihov odnos zavisi od samog procesa pravljenja sira, ali tu su uglavnom kalcijum , fosfor, cink, kalijum i magnezijum.

Činjenice

- Jedna čaša surutke može da ispuni 25% dnevnih potreba za kalcijumom i fosforom, 10% potrebe za cinkom i oko 7% potreba za kalijumom i magnezijumom.

- Jednom čašom zadovoljićete 10% dnevnih potreba za tiaminom i vitaminom B6, 20% potrebe za pantotenskom kiselinom i vitaminom B12, i oko 30% potreba za riboflavinom.  

Za dug život i očuvanje unutrašnjih organa uvedite u svoju svakodnevnu ishranu čašu surutke. Već posle nekoliko nedelja primetićete sjajne rezultate. Imaćete osećaj lakoće, snage i poleta jer će vaše telo dobiti više proteina, naročito mišići koji će biti snabedevini esencijalnim aminokiselinama. Ovime ćete organizmu dati minerale i sastojke koji će ga dugo održavati u vitalnom stanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading