Žalfija leči nervozu, prehladu i infekcije: Prirodni antibiotik koji leči širok spektar bolesti

Autor:

Lifestyle

10.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do otkrića antibiotika čaj od žalfije je korišćen kod upale grla, ždrela, promuklosti, upale unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu, slobodno se može reći da je žalfija antibiotik širokog spektra. Tome svedoči i njena upotreba kod regulacije znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Zbog čudotvornog dejstva ove biljke, nju je čak i Hipokrat pominjao: "Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?", pitao se on.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žalfija

Listovi žalfije su u prošlosti korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti.

Upala grla, unutrašnjih organa, gljivične infekcije, problemi u menopauzi, jačanje nerava... samo su neke od stanja kod kojih će vam ova biljka ublažiti tegobe

Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

KAKO DELUJE ŽALFIJA

Ova lekovita biljka deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upale, afti. Žalfija deluje antimikrobno (prirodni konzervans) i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje pljuvačke, a reguliše i znojenje. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

KONZUMACIJA ŽALFIJE

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva od tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) ne kuva se, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene, čaj se kuva da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.

Mere predostrožnosti

* Žalfiju ne smeju koristiti trudnice, dojilje i epileptičari

* U nekom slučajevima može prouzrokovati povraćanje

* Nemojte konzumirati žalfije sa antikonvulzivima

* Kod onih koji su na nju alergični može izazvati osip

RepublikaFoto: pixabay.com

Začin za savršen ukus

Kada je u pitanju ishrana, žalfija ili kadulja je savršen začin. Ne samo da se odlično slaže uz topla variva i meso, ona predstavlja i najbolju začinsku biljku koju možete gajiti u zatvorenom prostoru. Napitak od lišća ove aromatične biljke stari narodi su pili uglavnom uz masne obroke. Danas je kao začin najzastupljeniji, pre svega u mediteranskim zemljama, ali i širom sveta. U kulinarstvu se najčešće koriste sveži listovi, ali i osušeni, a zatim zdrobljeni u prah ili samleveni. Imaju prijatan miris i slatkastogorak ukus. Prvenstveno se dodaju masnoj hrani, jelima od ovčetine, jagnjetine, svinjskog i guščijeg mesa. Žalfija se dodaje i jelima sa paradajzom, testeninama, a može da se aromatizuje i ulje za salate i kuvanje. Poseban ukus i aromu daju jogurtu i delikatesnim sirevima.

Recepti

RepublikaFoto: pixabay.com

* Žalfija i cimet protiv bronhitisa

Rastopite dve kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mleko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite i pijte tri puta u toku dana.

* Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti

U decilitar etil alkohola (70%) stavite 20 g usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10-15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu.

* Rakija od žalfije

Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litara rakije, najbolje lozovače. Ostavite da odstoji tri nedelje, procedite i pomešajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vreme, svakog dana pijte pomalo.

* Lekovito vino za bolje varenje

Pravi se od litra belog vina, 100 g lista žalfije i dve kašike meda. Svi sastojci se izmešaju u zatvorenoj posudi (tegli sa hermetičkim zatvaračem) i uz povremeno mućkanje čuvaju 10 dana. Na kraju procediti i svakodnevno piti čašicu ovog vina, koje poboljšava varenje.

* Sirće

U teglu sa hermetičkim zatvaračem uliti litar vinskog sirćeta, 3-4 grančice žalfije u cvetu i ostaviti dvadesetak dana, uz povremeno mućkanje. Procediti i koristiti kao začin.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading