Čudotvorna dejstva "crvenog zlata": Malina sprečava dijabetes, štiti od raka, ojačava srce...

Autor: novosti.rs

Lifestyle

17.07.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako redovno jedete maline imaćete lepši ten, jaču kosu, bolje zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, snažniji imunitet i manji rizik od upala.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo ukusno bobičasto voće ima jaka antioksidativna svojstva. To znači da smanjuje delovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate.

Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka, tako što ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Dvesta grama ovog voća na dan sadrži preporučene količine vitamina C. Obiluje i vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom K, E5, manganom, magnezijumom, bakrom, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se ugoje i razbole od dijabetesa. Ketoni u ovim crvenim plodovima zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi. Oni podstiču metabolizam masti i smanjuju masne naslage.

Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i drugih bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prednost ishrane malinom je i u tome što kožu čini otpornijom na štetne zrake sunca. U tu svrhu korisno je i ulje od maline koje odlično štiti kožu, jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.Procenjuje se da je zaštitni faktor ovog ulja između 30 i 50.

Osim za zaštitu od sunca, ulje maline je dobro i za negu kože. Naročito za smanjivanje bora, strija, ekcema, dermatitisa i uopšte svih upalnih stanja kože.

LEKOVIT JE I LIST

Nije lekovit samo plod, već i list maline. Čaj od lista ove biljke pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscetka iz vagine. Primenjen nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mleka. Ovaj čaj može da se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje proliva i kod očnih oboljenja.

Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte šoljom vruće vode. Procedite nakon 10 minuta i pijte toplo, dve do tri šolje na dan.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading