Stručnjaci otkrivaju šta se dešava u telu ako dugo nemate intimne odnose: POSLEDICE NISU NAIVNE!

Autor: Republika

Lifestyle

16.05.2021

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li znate šta se dešava u vašem telu ako godinu dana apstinirate? Možda se nekima ovaj period ne čini kao bitno dug, ali posledice postoje i nisu nimalo naivne, upozoravaju stručnjaci.

RepublikaFoto: pexels
Foto: Ilustracija

Dugotrajna apstinencija je opasna prvenstveno za muškarce. Zbog nedostatka seksualne aktivnosti razvija se rizik od erektilne disfunkcije. Drugim rečima, telo je naviklo na obuzdavanje, uzbuđenje koje osećaju se ne "realizuje" kroz pražnjenje odnosno oragazam. Tako da preuranjena ejakulacija nakon duže pauze je zapravo najmanja nevolja koja zadesi muškarca.

Evo kako sve apstinencija utiče na nas:

Smanjuje se samopouzdanje

Mozak reaguje na odsustvo seksa, nedostatak intimnosti doživljava kao signal da je ta osoba prestala da bude privlačna drugima. Samopouzdanje se smanjuje i polako se javlja depresija. Lekari kažu da je sperma prirodni antidepresiv, pomaže u poboljšanju raspoloženja kod jačeg pola. Zapravo, ova činjenica podstakla je naučnike da pomisle da upotreba kondoma i prekinutog snošaja je zapravo uzrok čestih sukoba između partnera.

Povećava se rizik od bolesti prostate 

Američko urološko udruženje sprovelo je studiju koja je pokazala da su muškarci koji su imali manjak seksa bili u većem riziku od razvoja prostatitisa, pa čak i karcinoma prostate, prenosi Pink.

Poremećaj spavanja i "čudni" snovi 

Čak su i psiholozi protiv produžene apstinencije. Oni veruju da ona uzrokuje otuđenje među partnerima, smanjuje libido, ali i da remeti spavanje i menja "sadržaj" snova. Ljudi koji dugo nemaju seks doživljavaju uzbuđenje u snu, imaju erotske snove. U isto vreme, oni počinju da "brkaju" stvarnost i san, pa se tako dešava da počinju da se predaju snu koji ima daje seksualni užitak za razliku od jave koja je istog lišena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading