Rešena misterija: DA LI MUŠKARCIMA BRAK PRODUŽAVA ŽIVOT I DA LI RAZVEDENI IMAJU VIŠE MUŠKIH HORMONA?

Autor: Republika.rs

Lifestyle

31.03.2021

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život u zajednici u kojoj postoji obostrano poštovanje partnera, razumevanje i ljubav značajno doprinose psihičkom i fizičkom stanju pojedinca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dosadašnja istraživanja su potvrdila da osobe koje se nalaze u braku duže žive od onih koji su sami.

To se dešava zato što dolazi do povećanog lučenja hormona sreće, odnosno serotonina kada se nalazimo pored voljene osobe.

Osećamo se lepše, imamo više snage i spremni smo da zajedno rešavamo probleme i izazove na koje nailazimo. Na taj način se znatno smanjuje i lučenje hormona stresa (kortizola).

Kad je u pitanju hormonski status, glavna razlika izmđu muškarca i žena je sto žene imaju progesteron i estrogen, a muškarci testosteron (muški hormon). Smatra se da u bračnim odnosima dolazi do smanjenog lučenja testosterona koji je povezan sa problemima sa kostima, preteranim gojenjem, ali i smanjenom željom za seksom.

Istraživanje je pokazalo da je kod muškaraca starosne dobi od 30 do 60 godina došlo do pada nivoa muškog hormona zbog čega su dobili višak kilograma, postali su manje fizički aktivni i samoinicijativni kad su seksualni odnosi sa partnerkom u pitanju.

Kod druge grupe muškaraca koji su iste starosne dobi, a pri tom razvedeni, nivo testosterona je bio znatno viši. Kod onih koji se nikada nisu ženili, muškog hormona je bilo najviše.

To se objašnjava činjenicom da se redovnom seksualnom aktivnošću nivo testosterona znatno manje luči nego kod osoba koje nisu po tom pitanju aktivne.

Ono što je takođe bitno, mnogi muškarci se tokom braka ugoje, a višak kilograma je takođe povezan sa znatno manjim lučenjem muškog hormona nego inače.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading