8.000 Srba ostalo bez letovanja: 750.000 evra isplaćeno prevarenim putnicima

Autor: Novosti, Republika

Razonoda

13.10.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 8.000 srpskih turista je ovog leta ostalo bez odmora, ali je većini vraćen sav novac koji su uplatili.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Deset agencija je tokom 2018. ostalo bez licenci, ali prevarenim putnicima to ne može da zameni stres i propalo leto.

Putnici u panici NAKON HAPŠENJA VLASNIKA "SAB TRAVELA"

Naime, tri propale turističke agencije ostavile su bez putovanja 7.950 ljudi. Na sreću, sve tri agencije imale su "JUTA garanciju", pa je građanima bar vraćen novac.

- Turistima je od "Juta garancije" do sada isplaćeno, oko 750.000 evra - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA.

Ovaj broj prevarenih putnika je sigurno i veći, jer niko pouzdano ne zna koliko je ljudi prevarila agencija "Flaj Flaj".

S obzirom na to da u sezoni posredstvom agencija putuje oko 900.000 turista, to znači da je oko jedan odsto ukupnog broja putnika ostalo bez odmora. Statistički to nije mnogo, ali je slaba uteha hiljadama prevarenih građana.

S druge strane, kada se broju putnika koji su putovali preko agencija dodaju i putnici koji su individualno otišli na more - stiže se do broja većeg od 1.200.000 srpskih turista i dobre turističke sezone.

- Sezona je ipak za oko sedam odsto bila slabija nego prošla - ističe Seničić. - Grčka je, kao i proteklih godina imala najviše putnika, više od pola miliona, ali ih je, ipak, bilo manje za pet odsto nego lane. Pobednice sezone su Turska, koja beleži povećanje od 50 odsto i Egipat sa povećanjem od 60 odsto turista u odnosu na lane. Za razliku od ovih zemalja, Italija, Španija, Crna Gora i Bugarska imaju već godinama isti broj turista, koji se uopšte ne menja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading