RUŽIČASTA MAGIJA JAPANA: Proleće je idealni period za posetu ove daleke zemlje

Autor:

Razonoda

31.03.2018

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cvetanje trešnji, sezonske poslastice, prelepi predeli i mnogi tradicionalni praznici čine državu na krajnjem istoku planete neodoljivom za turiste u ovo doba godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Cvetanje japanskih trešnji je jedna od glavnih atrakcija u proleće

Iskusni turisti znaju da je proleće najbolji period za posećivanje Japana. Toplo i prijatno vreme, koje traje od sredine marta do početka kišne sezone u junu, pogodno je za razgledanje, uživanje, ali i cvetanje japanskih trešnji, koje oboje čitave predele na istoku zemlje u ružičastu boju. Srpski telegraf vam otkriva zbog čega je Japan idealna destinacija.

CVETANJE TREŠNJI

Japan je nadaleko poznat po svom izgledu u proleće. U periodu od marta do maja cvetaju popularne japanske trešnje (sakura) i cela država dobija prelepu ružičastu nijansu nakon duge zime. Zbog geografske vertikalnosti države, različiti gradovi u Japanu postaju magični u različito vreme. Cvetove trešnje je moguće videti u kasnom martu na jugu zemlje, a na severu sredinom maja.

RepublikaFoto: pixabay.com

HANAMI

Reč hanami se može prevesti kao gledanje cveća i uglavnom se odnosi na cvetanje trešnji. Svrha ovog običaja nije samo razgledanje cveća već i piknik u prirodi ispod trešnjinih drveća. Hanami je tradicionalni običaj u Japanu kada porodica, prijatelji, pa čak i saradnici, uživaju zajedno u prelepom okruženju. Ono što hanami čini još lepšim iskustvom jeste i prolećno vreme. Prosečna temperatura u Japanu u aprilu je 18,5, a u maju 23 stepena Celzijusa.

RepublikaFoto: pixabay.com

ZLATNA NEDELJA

Ljudi koji obilaze Zemlju izlazećeg sunca i žele da se upoznaju sa lokalnim običajima mogu da isplaniraju svoj put u toku "zlatne nedelje". Japanci u periodu od 29. aprila do 5. maja slave četiri velika nacionalna praznika. Šovin dan, odnosno rođenje cara Šove, slavi se 29. aprila, 3. maja je Dan ustavnosti Japana, 4. je Dan zelenila, a 5. maj je rezervisan za Dan dece. "Zlatna nedelja" se smatra jednom od tri najpopularnijih prazničnih sezona, pored Nove godine i "Obon nedelje", velikog praznika budista. Ako se odlučite da posetite Japan u ovom periodu, preporučuje se da rezervišete smeštaj na vreme i pripremite veću količinu novca jer je tada sve skuplje.

RepublikaFoto: pixabay.com

ISTORIJSKI PREDELI

Filozofova staza, zamkovi Korijama, Himedži, Hirosaki, Aizuvakamacu i Takato samo su neka od mesta koje zaljubljenici u istoriju i tradiciju mogu da posete u Japanu. Tradicionalna japanska arhitektura, visoki zidovi i statue Bude očaraće svakoga ko poštuje kulturno nasleđe jednog naroda. Prednost posete ovih mesta u proleće jesu i japanske trešnje, koje dodatno ulepšavaju ove destinacije i čine ih magičnim.

RepublikaFoto: pixabay.com

BRANJE JAGODA

Slatke, sočne i crvene. Jagode su mnogim Japancima vesnici proleća, iako njihova sezona počinje u februaru. Branje jagoda je popularna aktivnost u raznim delovima ove zemlje. Mnoge farme na kojima se sade crvene poslastice nalaze se pored velikih gradova, pa mnogi turisti mogu da provedu jedan aktivan i zdrav prolećni dan berući jagode na njima.

RepublikaFoto: pixabay.com

PROLEĆNE POSLASTICE

Gurmani neće biti razočarani jer japanska kuhinja u proleće postaje raznovrsnija. Neki od specijaliteta koji mogu da se probaju u ovom periodu jesu bambusovi izdanci sa pirinčem, koji lokalci nazivaju takikomi gohan, i planinsko povrće prženo sa tempurom ili varabijem. Ljubitelji slatkiša neće odoleti sakura močiju, ružičastoj poslastici koja se pravi od smese slatkog pasulja, koji se mota u list japanske trešnje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading