SRPSKI TELEGRAF NA EGINI: Hodočašće za zdravlje

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na grčkom ostrvu Egina od 1961. godine tradicionalno se održavaju svečana bogosluženja i litije u čast jednog od najpoštovanijih podvižnika našeg veka - Svetog Nektarija Eginskog. Ove godine Srpski telegraf je bio na velikoj svečanosti eginskoj sa Nenadom Andrićem, višegodišnjim duhovnim vođom hodočasnika na Eginu, u organizaciji TA "Trim Travel" iz Beograda. Osim ostrva Egine, posetili smo i druge svetinje pravoslavne grčke zemlje koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

RepublikaFoto: Jelena Mladenović
Vernici u Hramu Svetog Nektarija Eginskog

Svete mošti

Nekoliko hiljada vernika najviše iz Grčke, Srbije i Rumunije hitali su u redovima da celivaju svete mošti ovog eginskog čudotvorca koji je poznat da isceljuje od raka i drugih neisceljivih bolesti, kao i da pomaže nerotkinjama da dobiju dete. O tome su mnoge knjige i svedočanstva napisana u Grčkoj, Srbiji, Rumuniji i Rusiji. Kod nas Srba, tri knjige o životu i čudima u naše dane napisao je otac Nenad Andrić iz Valjeva, kome je takođe Sv. Nektarije pomogao i vratio ga sa ivice smrti.

Na dan proslave u čast Nektarija Eginskog, u hramu Sv. Nektarija Pentapoljskog na Egini skupilo se više hiljada vernika koji su došli da celivaju mošti i poklone se pred njima. Mnogi vernici sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovo izuzetan događaj, pun osećanja, koji rečima jednostavno ne može da se opiše. Uveče uoči praznika u crkvi Manastira Svete Trojice, koju je sagradio lično Sv. Nektarije, služila se večernja služba. Časna glava svetitelja se prenosi u veliki saborni Hram Sv. Nektarija Pentapoljskog, koji se nalazi oko 200 m od crkve, a sagradili su ga grčka crkva, eginski manastir i mnogi isceljeni. Spada u jedne od najlepših hramova u svetu po arhitekturi.

Ujutru u sabornom hramu Svetog Nektarija služi se jutrenje i Božanstvena liturgija. Posle liturgije kreće litija duga više kilometara sa moštima sveca od manastira i završava se molebanom za zdravlje u katedralnom hramu u luci Egini. U prazničnim svečanostima do sada je učestvovalo hiljade žitelja i poklonika iz svih krajeva pravoslavnog sveta, kao što je to bio slučaj i ove godine.

RepublikaFoto: Jelena Mladenović
Srpsko groblje

Lekoviti izvor

Tokom hodočašća, posetili smo i Crkvu Svete Petke, to jest Crkvu Agija Paraskevi, kako je Grci nazivaju. Do nje se dolazi preko reke Pinjios mostom, a ono zbog čega bi trebalo da posetite ovu crkvu jeste činjenica da se nalazi u samoj pećini. Takođe, nedaleko od nje nalazi se i izvor kroz koji teče lekovita voda za koju se veruje da leči slepe i bolesne.

Putevima hodočašća došli smo do Kamarize, gde živi monah Nektarije Vitalis. Starac Vitalis poznat je širom sveta po svojim isceliteljskim moćima i kao čovek koji je mnogima dao blagoslov iako je već duže vreme u postelji bolestan. Dolaskom u Solun pred kraj samog hodočašća obišli smo srpsko groblje na Zejtinliku gde nas je srdačno dočekao čuvar groblja Đorđe Mihajlović.

RepublikaFoto: Jelena Mladenović
Deda Đorđe i otac Nenad

Pogledajte galeriju fotografija sa ovog mesta:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading