MARK TVEN JE TVRDIO DA JE OVO OSTRVO NASTALO PRE RAJA! Pogledajte sve lepote Mauricijusa i što je on bitan za SRPSKU ISTORIJU!

Autor: Republika

Razonoda

11.03.2021

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bele plaže, tirkizna voda, koralni grebeni, čarobna vegetacija, egzotika... - rečju Mauricijus, za koga neretko kažu i da je rajsko ostrvo.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube

Smešteno na samom jugu Indijskog okeana, s punim pravom nosi ovakav epitet i jedna je od prvih asocijacija za odmor iz bajke, gde su se spojili indijski, afrički i evropski uticaj. O kakvom se mestu radi, možda najbolje sugeriše rečenica čuvenog Marka Tvena:

- Mauricijus je napravljen prvi, a zatim raj.

Sa glavnim gradom Port Luis, koji je ujedno i najveći grad Mauricijusa i najveća luka u Indijskom okeanu, broji oko 1,2 miliona stanovnika. U svetskim okvirima, mali je i po broju stanovnika, ali i po površini koja ima nepunih 2.000 kvadratnih kilometara, što ga čini manjim i od Beograda.

RepublikaFoto: youtube.com/France24English

U sastav Republike Mauricijus, pored istoimenog ostrva, nalaze i ostrva Kargados Karahos, Rodrigez, kao i Agalega ostrva.

Mauricijus se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog okeana, i udaljen je oko 2.000 kilometara od obale istočne Afrike, i a bliži "komšija" mu je Madagaskar, koji se nalazi na oko 850 kilometara.

Bez obzira na tom Mauricijus se zvanično tretira kao jedna od najrazvijenijih država afričkog kontinenta. Pored prihoda od turizma, ovo ostrvo je poznato i kao značajni proizvođač i izvoznik šećera, sa plantažama koje se nalaze gotovo svuda.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube

Međutim, Mauricius se vezuje i za jedno ime iz srpske istorije - Milana Stojadinovića, nekadašnjeg predsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije, koji je na ovo ostrvo proteran u izgnanstvo.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube

Tu je proveo čak sedam godina, ali je tek dve poslednje, do 1948. mogao po njemu slobodno da se kreće, nakon čega ga je i napustio. Nakon dolaska na ostrvo Stojadinović je bio smešten u Redvi koja se nalazi blizu Port Luja, najvećeg grada sa oko 50.000 stanovnika.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube

Inače, on nije bio jedini bivši državnik koji je uživao u britanskom "gostoprimstvu" na Mauricijusu. Naime, od 16. oktobra 1941. na ostrvu je boravio i bivši šah Irana, Reza Kan Pahlavi I.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading