AERODROMI PUSTI, PRTLJAŽNICI PUNI PIŠTOLJA! U ovoj državi šaka putnika je naoružana do zuba!

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

17.08.2020

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se avio-saobraćaj u SAD posle velikog pada približava najvećem obimu za pet meseci, aerodromsko obezbeđenje u ručnom prtljagu putnika nalazi tri puta više pištolja nego pre pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Napunjeno je bilo 80 odsto tih pištolja, što je posebno rizično tokom provere sadržine prtljaga i za kontrolore i za putnike.

U SAD poslednjih meseci naglo raste prodaja oružja, a analitičari veruju da ga mnogi sada kupuju prvi put.


Na svakih milion putnika koji su proveravani u julu, policija je našla 15,3 pištolja, a na milion ljudi u julu 2019. godine 5,1 komad vatrenog oružja, saopštila je danas Uprava za bezbedost prevoza (TSA).

Prema podacima Federalnog istražnog biroa (FBI), u julu je bilo više od 3,6 miliona zahteva za bezbednosnu proveru prijavljenih pootencijalnih kupaca oružja, što je povećanje od 79 odsto u odnosu na jul prošle godine.

Od aprila 2019. godine, broj tih provera raste u svakom mesecu u poređenju s istim u prethodnoj godini, te je u četiri od poslednjih pet meseci bilo i po tri miliona takvih provera mesečno, što je nezabeleženo još od decembra 2015. godine.

 


Analitičari procenjuju da se prodaja oružja u SAD povećava usled strahovanja od zabrane kretanja zbog koronavirusa i nemira u gradovima.

Razlog tolikom interesovanju za kupovinu oružja može biti i vođstvo po popularnosti bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena uoči predsedničkih izbora 3. novembra, pošto se Bajden, za razliku od sadašnjeg šefa države, Donalda Trampa, zalaže za oštriju kontrolu naoružavanja građana.

U SAD je legalno prevoziti oružje avionom ali samo u predatom, ne i u ručnom prtljagu, i to samo ako je oružje prazno, bez municije, i ako je u zaključanoj kutiji za transport. Kažnjava se nepropisno stavljanje pištolja u ručni prtljag.

 


Ipak, prošle godine su u ručnom prtljagu putnika aviona nađena 4.432 pištolja, odnosno prosečno 12,1 dnevno, a 87 odsto je bilo napunjeno,municijom.

TSA je javni poziv putnicima da se pridržavaju pravila o oružju objavila u nedelju, kada je objavljeno da je pretražila 831.789 ljudi. To je bio prvi put od 17. marta da je promet na kontrolnim tačkama američkih aerodroma dostigao 800.000, što je ipak 69 odsto manje nego na isti dan pre godinu dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading