Ne, nije wc: Ovaj deo aerodroma je ubedljivo najprljaviji

Autor: opusteno.rs, republika.rs

Razonoda

02.04.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda mrzite sigurnosne provere na aerodromima zbog dugih redova i mnoštva ljudi, ali nova studija otkrila je stvaran razlog zbog kojeg biste se trebali groziti te procedure.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema studiji sprovedenoj u helsinškom aerodromu, od svih mesta na aerodromu najviše bakterija i virusa nalazi se u plastičnim kutijama koje se koriste za odlaganje stvari koje prolaze kroz rendgen tokom sigurnosnih provera. U tim kutijama ima više patogenih klica od kojih se čovek može razboleti nego u toaletu.

Studija koju je objavio čaasopis BioMed Central Infectious Diseases uporedila je uzorke uzete sa raznih površina u tri različita vremena tokom vrhunca sezone gripa 2015.-2016. u finskom aerodromu i otkrila je manje virusa u toaletima nego u tim kutijama.

Ne idu u aerodromski toalet, ali svi moraju proći sigurnosnu proveru. Površine su testirane na A i B virusa gripe, koronaviruse, adenoviruse i rinoviruse koji izazivaju simptome slične prehladi.

Studija je otkrila da te kutije, budući da su stalno u upotrebi, predstavljaju najveći rizik od zaraze jer ih dodiruju gotovo svi putnici.

Ako ste zabrinuti zbog higijene, uvek imajte uz sebe dezinfekcijske vlažne maramice ili antibakterijski gel za čije korišćenje nije potrebna voda. Na taj način možete jednostavno i brzo dezinfikovati ruke i stvari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading