Da li ćemo uopšte igde putovati ovog leta?

Autor: index.hr, republika.rs

Razonoda

29.03.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prolećni odmori su otkazani, ali hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Je li sada pravo vreme da počnete da planirate svoje letnje putovanje? Zbog pandemije koja je pogodila celu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međunarodne se granice zatvaraju, aviokompanije prizemljile su hiljade letova i zdravstveni službenici mole ljude širom sveta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje COVID-19. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu prodavnicu, može imati određene posledice.

Budućnost putovanja

Kanađanka Teresa Baner trebala je sa porodicom sredinom maja da putuje u Evropu. Za CNN je istaknula da je to putovanje planirala bar 50 sati. Do pre nedelju dana mislila je da je sve u redu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantin . U poslednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizovala i Teresa opet misli da će možda moći da putuje.

Da je to potpuno konfuzna situacija mogu vam reći i Olimpijci. Nedeljama su ih držali u neizvesnosti, a tek su pre nekoliko dana objavili da se igre pomeraju za 2021. godinu.

Najsrećnije mesto na svetu, Diznilend, zatvorio je sve svoje parkove, za početak do kraja marta. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih meseci nakon toga, na Diznijevoj stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje daljinu rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

- Države mogu biti u različitim fazama pandemije, kao što i određeni delovi iste zemlje mogu biti u različitoj fazi pandemije- ističe CDC.

Hoće li restrikcije uskoro nestati?

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban saobraćaj, premijer Kanade Džastin Trudeu rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mere koje treba da uspore pandemiju nastaviti nekoliko nedelja i meseci.

Trudeu i njegova porodic nalaze se u samoizolaciji jer je test pokazao da je njegova žena pozitivna na COVID-19. Mnogi javni zdravstveni istraživači sugerišu da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko meseci. Epidemiolog Maciej Boni slaže se s istraživačima i smatra da će restrikcije potrajati dvanaest meseci, ako ne i više. Putovanja će morati da se otkažu. Društvene interakcije izgledaće drugačije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Odluka možete li sigurno napustiti kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspemo stati na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo donošenjem zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima predstaviti što se tačno događa - istaknula je Boni.

Što manje budemo posećivali plažu i više budemo pratili savete da redovno peremo ruke, kašljemo i kijamo u lakat te praktikujemo društveno distanciranje, matematički modeli biće bolje definisani.

Istražite sada, putujte kasnije

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izolujemo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati otkazati i ne igra neku ulogu. Istražujte mesta, imate vremena da donesete pravu odluku i isplanirate put za vreme kada putovanje bude potpuno moguće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojkan

22.04.2020 08:30

Putovace samo oni koji budu imali novca i ako preko Royal Charter Service iznajme privatni avion.