Dobro razmislite: Da li ste zaista spremni za psa?

Autor: Republika

Lifestyle

05.11.2018

04:13

Skoro svaki vlasnik psa u stanju je da satima priča o dogodovštinama i avanturama koje svakodnevno doživljava uz svog ljubimca, međutim, psi nisu idealan izbor za svakog. Saznajte da li ste spremni za odgovornost deljenja života sa psom.

ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija
  • Ne provodite dovoljno vremena u kući kako biste se brinuli o svom psu 

Ukoliko zbog posla ili privatnih obaveze vrlo malo vremena provodite u kući, onda svakako ne bi trebalo da uzmete psa, pošto je njima potrebno društvo i pažnja znatno više od onoga što možete da im pružite. 

  • Imate alergiju na ljubimca, ili je ima neko iz vašeg okruženja 


Blage alergije ponekada mogu biti kontrolisane adekvatnim tretmanima ili stvaranjem zona bez ljubimaca, ali ukoliko neko poseduje ozbiljnu alergijsku reakciju na psa, pas definitivno ne bi trebalo da bude vaš izbor. 
  • Niste finansijski spremni 


Ukoliko na prvi pogled na vaše finansije niste sigurni da možete da podmirite sve potrebe vašeg ljubimca kao što su veterinar, hrana, igračke, povodac i zalihe za čišćenje, možda je ipak bolje da sačekate još malo. 

  • Ne želite nered i prljavštinu u vašoj kući 


Ukoliko usvojite retrivera, nemojte očekivati da će vaše okruženje biti besprekorno čisto. Uz psa dolaze i dodatne obaveze koje se tiču održavanja higijene doma. 

  • Mislite da će deca biti zadužena za svog ljubimca 


Iako mislite da vaše dete zaslužuje da dobije drugara u vidu psa, budite sigurni da ono neće biti u stanju da se samo stara o njemu i biće mu potrebna vaša pomoć. Na kraju krajeva, blagostanje psa ipak mora biti u rukama odrasle osobe.

Komentari (0)

Loading