DA LI STE ZNALI? Zbog ovoga mačke ruše predmete po kući, NIJE samo igra!

Autor:

Lifestyle

17.04.2022

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god voleli svoju mačku, priznaćete da vas nervira to što neprestano ruši i obara saksije, čaše, vaze i druge predmete.

DA LI STE ZNALI? Zbog ovoga mačke ruše predmete po kući, NIJE samo igra!

Foto: pixabay.com

Verovatno ste zbog njenog nestašluka morali da sklonite mnoge lomljive stvari sa polica, jer nikako ne možete da je naučite da prestane to da radi.

Možda vam se neće dopasti istina, ali vi zapravo ne možete da je krivite. Nije mačka samo nestašna, niti voli da pravi štetu; mačka je prosto – mačka.

Postoji više, potpuno prirodnih i opravdanih, razloga zbog kojih mačke obaraju stvari po kući.

1. Lovački instinkt

Mačke su prirodno rođeni predatori, što ćete najbolje shvatiti ako vam ljubimica donose kući mrtve životinje, što mnoge i rade.

Republika

Foto: Republika.rs

Mačka

Mačke imaju veliki “nagon za plenom”, a kada nema malih životinjica pogodnih za lov, mačke pronalaze alternativu.

2. Istraživanje okoline

Mačke imaju veoma osetljive jastučiće na šapama, što im omogućava da love i održavaju ravnotežu. Pored toga, jastučići su i način da steknu osećaj za ono što je oko njih.

Ejmi Šojai, konsultant za ponašanje životinja, kaže da mačke koriste svoje šape kako bi istraživale i testirale predmete oko sebe, a pokret, zvuk i dodir ili osećaj objekta im pomaže da shvate šta je za njih bezbedno, a šta ne.

3. Zabavno je

Ponekad igračke nisu dovoljne. Pojedini predmeti svojim izgledom mogu da privuku pažnju mačke, a njihovo kotrljanje i padanje može da je zabavi.

4. Žele vašu pažnju

Koliko puta je vaša mačka nešto prevrnula, čekala da uđete u drugu sobu, a zatim stajala tamo zureći u vas pogledom nevinašceta, kao da nije svesna šta je upravo uradila. Jednom kada mačke shvate da vaše sitnice nisu žive životinje, one će nastaviti da prevrću stvari, kako bi od vas dobile pažnju, koju ćete im u tim momentima sigurno dati.

Ljudi čine sjajnu publiku. Ko ne skoči kada čaša počne da ide preko ivice stola? – objašnjava Adi Hovav, stručnjak za ponašanje životinja. Ako mačke žele pažnju, učiniće sve što mogu da to i dobiju.

Republika

Foto: pixabay.com

Sfinks

Kada urade nešto i vi reagujete, vaš odgovor im govori da mogu da nastaveda rade istu stvar sa istim rezultatima, a kako Šojai objašnjava, mačke su neverovatno vešte u pronalaženju načina da manipulišu ljudima, što se često svodi na: Pogledaj me, nahrani me, igraj se sa mnom.

Najbolji način da zaustavite ovo ponašanje je da ga jednostavno ignorišete, prenosi yourtango.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading